Na zeven jaar voor de klas te hebben gestaan vond Aschraf dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij was gericht op zoek naar traineeships om zichzelf te kunnen ontwikkelen in een nieuwe branche. Uiteindelijk is hij gestart in ons IT Traineeship. Een bliksemstart kunnen we wel zeggen. Want nog tijdens zijn onboarding ging hij aan de slag bij een klant. Waarom, hoe en wat hij hiervan vond, en of dit eigenlijk wel verantwoord was, lees je in dit artikel!

Combinatie van Business en IT

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel traineeships, in elke mogelijke richting. Wij waren benieuwd waarom Aschraf specifiek voor de IT en voor SYSQA heeft gekozen. Hij legt uit: “In de IT liggen ontzettend veel ontwikkelingskansen en ik denk dat IT in de toekomst ook steeds belangrijker gaat worden. Daarom was ik gericht op zoek naar een IT Traineeship. Ik heb veel verschillende organisaties vergeleken en na enkele sollicitatiegesprekken kwam SYSQA daar voor mij als beste uit.”

“Dat had te maken met verschillende factoren”, vervolgt Aschraf. “Bij SYSQA ligt de focus niet volledig op de harde kant van IT, maar zijn ook juist de soft skills van belang. En de combinatie van Business en IT spreekt mij erg aan. De doorgroeimogelijkheden zijn hier ook veel groter dan bij de andere organisaties waar ik ben geweest. Je kan je goed ontwikkelen, je eigen carrièrepad volgen en er is veel afwisseling met verschillende opdrachtgevers.”

Een vreemde onboarding

Onze trainees starten altijd met een interne opleidingsmaand; de onboarding. Voor Aschraf verliep deze alleen wat anders dan normaal. Hij vertelt: “de onboarding was interessant. Er komt ontzettend veel op je af, je krijgt veel nieuwe informatie, maar het is erg leuk en goed te doen. Voor mij was de onboarding inderdaad anders dan gewoonlijk. Na twee weken ben ik in goed overleg al gestart in mijn eerste opdracht bij een klant van SYSQA. Dat was ontzettend leuk, maar ook spannend. Normaal gesproken krijg je natuurlijk een volle maand met trainingen en cursussen, maar nu heb ik in de eerste twee weken alleen de belangrijkste onderdelen en examens gehaald en de rest later ingehaald.”

“Je kunt altijd even bellen”

Bij de opdrachtgever waar Aschraf begon, zaten al drie collega’s vanuit SYSQA. “Dat was wel fijn. Ik kreeg de juiste begeleiding van deze collega’s. Ze waren altijd bereikbaar, klaar om vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Daardoor kon ik ook redelijk makkelijk een weg vinden in de IT-wereld en stappen blijven maken.

Ook kreeg ik veel ondersteuning van mijn fieldmanager. We planden elke paar weken een gesprek om te kijken hoe het ging, zowel persoonlijk als in de opdracht, tegen welke dingen ik aanliep en welke verbeterpunten ik voor ogen had. Niet alleen bij mijn fieldmanager of collega’s in de opdracht, maar bij iedereen van SYSQA geldt: als je vragen hebt of ergens mee zit kun je altijd een bericht sturen of even bellen. Dat is een geruststellende gedachte.”

Verdiepingsslag op de onboarding

Voor onze professionals is belangrijk wel alle onderdelen van de onboarding af te ronden. Daarom heeft Aschraf op een later moment de gemiste trainingen ingehaald in een andere groep trainees. “Ik kon gelukkig makkelijk aansluiten en meedoen met de trainingen, dat was geen enkel probleem. Van mijn opdrachtgever kreeg ik ook de ruimte om cursussen in te halen en certificaten te behalen. Uiteindelijk heb ik dus wel een complete onboarding gehad, alleen in een iets andere periode.

Tijdens de inhaalperiode kwamen er ook onderwerpen aan bod die ik al van collega’s had geleerd tijdens de opdracht. Dit waren vooral onderdelen die gericht waren op het schrijven van testplannen, testen uitvoeren en testautomatisering. Omdat ik hier al wat van wist, kon ik hier samen met de docent een verdiepingsslag in maken.”

Start jouw carrière in Business en IT

Met alle begeleiding en ondersteuning die Aschraf tot zijn beschikking had, heeft hij zijn onboarding, ondanks de ongewoon snelle start, toch goed en volledig kunnen afronden. Wil jij, net als Aschraf, ook werken in een organisatie vol jonge IT Professionals? Wacht dan niet langer en bekijk onze vacatures via de banner hier beneden!

Heb jij het in je?

Ontdek of jij de skills hebt om een echte SYSQAAN te worden. Daag jezelf uit en doe de test!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!