Als je Lotte van Eijden spreekt, dan merk je al gauw dat zij graag sámen werkt, makkelijk contact legt en het welzijn van mensen belangrijk vindt. Hoe deze eigenschap positief uitpakt voor haar carrière in IT vertelt ze je in dit artikel.

Eigenlijk wist ze nog niet zo goed wat ze kon, of wilde, na haar studie Communication & Multimedia Design met een specialisatie in User Experience Design. Na een periode van rondreizen in het buitenland heeft ze rustig rondgekeken en nagedacht. Ook was ze alvast gaan werken als bezorger bij een online supermarkt.

Lotte: “Dat was superleuk. Het was wel lastig om dat vertrouwde leuke bijbaantje uiteindelijk los te moeten laten. Het is een enorm leuk bedrijf, waar we vooral in het begin ook erg hecht waren met elkaar. Iedereen kende elkaar, en de directeur sprak ook graag met de bezorgers, omdat die altijd degenen waren die direct in contact stonden met de klanten.”

Een leuke baan in IT op verlanglijstje

Maar ze wilde méér en ook haar hoofd kunnen gebruiken. Ze zocht en vond SYSQA. Op Facebook. Dat je geen IT ervaring hoeft te hebben, dat er ruimte is je persoonlijk te ontwikkelen, dat er mogelijkheid is om gecoacht te worden, sprak haar enorm aan. En na het doen van een paar kleine puzzels en het schrijven van een kort bericht, nam Kim (recruiter, red.) al snel contact op voor een gesprek.

Het was de dag na haar verjaardag en op haar verlanglijstje had ze gezet: ’Een leuke baan’. Na de analytische tests en het persoonlijkheidsprofiel waren de gesprekken erg positief en voor ze het wist, stond ze met een contract in haar hand weer buiten. Toch een mooi verjaardagscadeau!

Happy in de eerste opdracht

De eerste opdracht van Lotte was bij een interactief bureau, waar volgens SCRUM een stembureau-app werd gebouwd. Samen met een collega heeft ze daar functionele testen uitgevoerd, en de user-acceptatietesten begeleid. (In functionele testen wordt geverifieerd dat een systeem voldoet aan de eisen en wensen, in de gebruikersacceptatietesten wordt door de eindgebruiker(s) gekeken of ze hun werk met het systeem kunnen doen.)

Lotte merkte dat testen niet alleen maar te maken heeft met het systeem. “Het was erg leuk om te zien hoe verschillende gebruikersgroepen heel verschillend gebruik maakten van de app, en hoe verschillende omgevingen de app op hun eigen manier in hun werkprocessen opnamen” zegt Lotte.

De opdracht beviel, wederzijds. Lotte: “Ze hebben mijn contract tweemaal verlengd zodat ik alle werkzaamheden kon afronden. Na twee-en-halve maand was alles klaar en overgedragen. Ik heb een hele leerzame tijd gehad, het was erg gezellig en we hebben een goed resultaat weten neer te zetten. Het was ook een geweldig bedrijf, met heel veel verschillende nationaliteiten en culturen. Zo leuk! Maar toen werd het toch tijd om weer een nieuwe opdracht op te pakken.”

Borrelpraat, informeel netwerken

En die opdracht kwam op een verrassende manier. Vrijwel elke maand organiseert SYSQA voor haar medewerkers een avond waarop iedereen op de hoogte wordt gehouden van de nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied of binnen het bedrijf. Een avond waarop kennis wordt gedeeld en van elkaar wordt geleerd, maar ook heel gezellig samen wordt gegeten en geborreld.

Zo zijn daar de Technical Meetings, waar gastsprekers komen, maar ook collega’s presentaties houden over hun opdracht of over een aspect van het vakgebied Quality Assurance (QA) in de IT. “Aan het eind van zo’n bijeenkomst blijven we vaak nog een poosje met elkaar praten, met een drankje erbij.” aldus Lotte. “Daar raakte ik in gesprek met een paar mensen waarvan er één bij een grote overheidsinstantie aan de slag was. Dat vind ik zó gaaf! Dat je mag meewerken aan projecten die op de lange termijn voor Nederland heel belangrijk zijn”.

Haar enthousiasme werd opgemerkt door de commercieel directeur. Toen de volgende dag bleek dat er bij die overheidsinstantie een aanvraag was voor een tester, hoefden ze niet lang na te denken over wie ze daarvoor zouden vragen. Lotte: “Geweldig dat je dan geen nummertje bent, maar dat er echt wordt gekeken naar je individuele krachten en ontwikkelmogelijkheden.

Ik heb het als heel prettig ervaren dat de commercieel directeur zo in iedereen is geïnteresseerd. Ik kon makkelijk vertellen over wat mijn achtergrond is en wat me drijft. Er is geen drempel om met accountmanagement en directeurs in gesprek te gaan. Ze willen graag meer van ons weten en ons helpen.”

Frisse blik

En nu is Lotte weer betrokken bij een nieuw groot project bij dezelfde opdrachtgever. Lotte: “We zitten nu in de testvoorbereiding van een nieuwe software-oplevering De software moet reageren op veel verschillende situaties, en dat dan correct geautomatiseerd afhandelen. Het is natuurlijk van belang dat al die situaties goed getest worden, voordat de software in gebruik kan worden genomen.”

Ook hier heeft Lotte aandacht voor de sociale kant van werken:  “Ik werk in een team van drie heel verschillende mensen. Zo heb ik een collega die veel ervaring heeft in het testvak en die alles goed uitdenkt en precies weet wat de verwachte respons moet zijn voordat hij maar op één knop gedrukt heeft. De andere collega is al langer bij het project en is inhoudelijk erg sterk. En ik? Ik ben echt een doener, en probeer het liefst veel dingen uit. Met mijn frisse blik zie ik weer dingen die de anderen niet meer zien. Samen komen we tot een mooi resultaat.”

Eigen initiatief

Op de vraag of ze nu beter weet wat ze wil en wat ze kan, antwoordt ze: “Ik denk dat ik bij SYSQA nog heel veel kan leren. En wat ik wíl? Ik wil me graag focussen op de bruikbaarheid van software en de gebruikersinterfaces. Ik denk dat daar nog een hoop winst te behalen is.”

“Ik zie ook mogelijkheden voor samenwerking tussen mijn eerste werkgever en SYSQA op het gebied van Quality Assurance in IT. Ik heb daarvoor ook al contact opgenomen. Hoe gaaf zou het zijn als ik daar als QA professional nog eens een opdracht zou kunnen doen, met de ervaring en de contacten die ik daar al heb plus de kennis en ervaring die ik inmiddels bij SYSQA heb opgedaan!”.

Onze wereld is niet alleen maar technisch. Lotte laat zien hoe belangrijk, en onmisbaar, soft skills zoals communicatieve vaardigheden zijn. We denken dat Lotte het nog ver gaat schoppen.

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!