Ricardo Noordermeer en Joep ten Haaf werken via SYSQA aan een bijzondere internationale opdracht in de energiemarkt. Zij hebben wekelijkse conference calls met bedrijven uit twaalf verschillende landen en gaan op reis om hun internationale collega’s te ondersteunen op het gebied van het testen van systemen en informatie met hen uit te wisselen. Dat heeft ze aan het begin van hun carrière al veel gebracht. Lees hier hun verhaal…

Internationaal energieproject

“We werken voor een internationaal energieproject”, vertelt Joep. “Voor dit project berekent een softwaretool de capaciteit van het stroomnetwerk in twaalf Europese landen. De energiebeheerders willen door de berekeningen van de tool zien hoe de energie door Europa stroomt. Het systeem berekent hoeveel stroom er door de kabels gaat en hoe dat zich in het netwerk tot elkaar verhoudt.”

Invloed op alle huishoudens in twaalf landen

Hiervoor zijn Ricardo en Joep in contact met alle internationaal belanghebbenden, stellen testen op, voeren systeemtesten uit en coördineren de testfasen van dit systeem. Daarmee zorgen zij ervoor dat de kwaliteit van het systeem gewaarborgd blijft en helpen zij de energiebeheerders bij een efficiënte dienstverlening aan alle huishoudens in de betreffende landen.

Europa in

Voor deze opdracht bezoeken Ricardo en Joep ook de energiebeheerders in verschillende landen en gingen zij langs bij de systeemontwikkelaar in Praag. “Bij de systeemontwikkelaar hebben we gepraat over hoe wij het werk voor hen gemakkelijker kunnen maken, en andersom. En daarnaast was het ook heel gezellig”, vertelt Joep enthousiast.

In Duitsland coördineerden ze een validatieperiode waarin het softwaresysteem voor de capaciteitsberekeningen getest werd. Hierbij waren ook alle experts van de energiebeheerders aanwezig. “Als je ter plekke aanwezig bent kun je snel met elkaar schakelen. En omdat het zo’n complex systeem is vinden de experts het ook fijn als je snel kunt overleggen”, aldus Joep.

(Internationale) kansen

Juist door het samenwerken met de internationale experts en de Tsjechische systeemontwikkelaar, leren Ricardo en Joep een heleboel nieuwe skills. “We hebben veel informatie uitgewisseld met de systeemontwikkelaar. Zij testen het systeem ook en doen dingen op een andere manier. Het is leuk om daar met elkaar over te sparren”, vertelt Ricardo.

“Een internationale opdracht komt niet vaak voor, maar vind ik wel heel gaaf. Onder de energiebeheerders uit verschillende landen zie je een andere manieren van werken en communiceren. De energiebeheerders in Oost-Europa hebben een hele andere cultuur dan in West-Europa. Het internationale aspect met de verschillende culturen vind ik heel leerzaam en interessant.”

Ook Joep is enthousiast over de kansen die hij nu krijgt. “Ik vind het belangrijk dat ik mijn werk leuk vind, dat het divers is en dat ik verantwoordelijkheden krijg. Zodat ik steeds meer vaardigheden ontwikkel waar ik de rest van mijn leven iets aan heb.”

Ook zo’n gave baan in Business en IT?

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!