Steven van Iersel startte tijdens zijn IT Traineeship direct in een uitdagende opdracht. In die opdracht moest er veel gebeuren, in korte tijd en met weinig informatie tot zijn beschikking. Hoe Steven deze opdracht tot een succes heeft gemaakt lees je in dit artikel.

Intensief en leerzaam IT Traineeship

Van jongs af aan heeft Steven al interesse gehad in alles wat met IT te maken heeft. Dus ondanks dat hij een andere studiekeuze in de richting van bestuurskunde maakte was de stap naar IT snel gezet.

“Ik hield mij in mijn vrije tijd veel bezig met computers en software. Ik vond het bijvoorbeeld erg leuk om bezig te zijn met Kali Linux. Dat is een besturingssysteem waarmee je de beveiliging van onder andere netwerken kan testen, zogenoemde pentesten. Wanneer ik met een PC bezig was en iets werkend probeerde te krijgen, merkte ik dat ik daar soms wel uren in bleef hangen zonder verveeld te raken.”

IT Traineeship intensief en leerzaam

Ons IT Traineeship sloot goed aan bij Stevens ambities. Hoe bevalt dit Traineeship hem? Steven: “Ik vind het intensief en leerzaam. Het start met een stoomcursus op het gebied van IT Quality Assurance. Je leert in de eerste interne periode alles wat belangrijk is om te weten voordat je het werkveld ingaat, dan zet je een stevige basis neer. Maar ook als je in een opdracht zit leer je nog steeds door.”

Uitdaging in een spoedopdracht

Die interne periode waar Steven het over heeft, de onboarding, duurt een maand. Daarna beginnen onze professionals aan hun eerste opdracht bij een van onze opdrachtgevers.

“In de laatste week van de onboarding werd ik in de trein naar huis gebeld dat ik die dag daarna al direct kon beginnen aan een opdracht. Dat was best spannend, want ik had toen nog geen idee wat de opdracht inhield en wat ik kon verwachten. Maar ik vond het ook fijn dat ik direct aan de slag kon. De volgende dag werd ik goed gebriefd en kon ik starten!”

De opdracht was behoorlijk uitdagend. Taken moesten bijvoorbeeld snel worden afgerond. “Zo’n ‘spoedopdracht’ heeft wel wat”, vindt Steven. “In een vrij korte periode moest er een hele app getest worden. Daarvoor was weinig informatie beschikbaar. Er waren bijvoorbeeld nog geen requirements (een overzicht van wensen en eisen voor de app) gedocumenteerd of goed- en foutpaden uitgeschreven. Gelukkig werkte ik daar met twee ervaren collega’s van SYSQA die mij goed begeleidden en wisten waar ze mee bezig waren. Daardoor had ik het gevoel dat het wel goed zou komen.”

Snel van toegevoegde waarde

Behalve uitdagingen waren er ook genoeg andere leuke kanten volgens Steven.

“Je ziet heel snel en duidelijk dat je van grote toegevoegde waarde bent. Omdat in het begin nog niet duidelijk was hoe de app precies moest werken, voeg je al gelijk waarde toe als je dat inzichtelijk maakt en documenteert.”

Zoals vaak in de beginfase van de ontwikkeling van een app kon er nog veel verbeterd worden: “door goed te testen kon ik de organisatie van veel feedback voorzien waarmee de app verder ontwikkeld kon worden. Ook wanneer je een app test die al vijf jaar bestaat kom je, na bijvoorbeeld een update, wel verbeterpunten tegen. Maar als tester voel je jezelf pas echt van toegevoegde waarde als je wat meer kunt laten zien.” Dat is ook de filosofie van SYSQA: Wij verzekeren de klant van een kwalitatief hoogwaardige app of systeem, zodat deze van toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Gestructureerde voortgang tijdens de opdracht

Voor de ontwikkeling van onze professionals is het van belang dat ze goed worden begeleid, zeker in een uitdagende opdracht zoals die van Steven.

“Je wordt in het diepe gegooid, maar weet dat je altijd kan terugvallen op ervaren collega’s. Omdat ik net uit de onboarding kwam, ondersteunde ik in het begin vooral mijn SYSQA-collega’s. Naarmate de opdracht vorderde veranderden de rollen en kon ik steeds meer zelfstandig het contact met de opdrachtgever onderhouden. Ik heb erg veel van mijn collega’s geleerd. Zij hebben mij bijvoorbeeld laten zien hoe je het beste bepaalde testen kunt uitvoeren en geleerd dat het belangrijk is om veel initiatief te tonen naar de opdrachtgever toe, omdat jij als IT-professional de juiste kennis in huis hebt.”

“Vanuit SYSQA heb je ook iedere maand een gesprek met je fieldmanager over je persoonlijke ontwikkeling. Je kan dan aangeven wat er goed en minder goed gaat. Samen maak je een plan voor de komende periode; waar wil je je in ontwikkelen en wat zijn de vervolgstappen? Dat is ook erg fijn om zo’n gestructureerd stappenplan te hebben.”

Ook een carrière in IT?

Wil jij ook een carrière in IT en uitdagende opdrachten uitvoeren bij gave opdrachtgevers? Start dan nu in één van de volgende groepen van ons IT Traineeship.

Is IT consultancy je ambitie?

Dan solliciteer je vandaag nog op een van onze vacatures. Welke achtergrond je ook hebt, wij leiden je op tot een ervaren IT Professional in een vakgebied warin je van onschatbare waarde bent voor zowel Business als IT; kwaliteit en veiligheid in IT.

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!