Thije Nijhuis kwam er na zijn studie algemene sociale wetenschappen achter dat zijn ambities hier niet lagen. De IT sprak hem inmiddels veel meer aan. Nu werkt Thije al twee en een half jaar met veel plezier via SYSQA bij een opdrachtgever die hem steeds voor nieuwe uitdagingen stelt.

Starten aan een grote uitdaging

Thije is na zijn onboarding gelijk bij zijn huidige opdrachtgever aan de slag gegaan. Daar lag een behoorlijke uitdaging. ‘’Sommige processen liepen niet zoals ze moesten lopen. De taak was aan mij om dit te herstellen en de digitale wereld van de klant te verbeteren’’, vertelt Thije.

De druk lag er dus direct goed op. Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid die direct aan het begin van je carrière in de IT op je pad komt, maar hij is deze uitdaging toch aangegaan. ‘’Ik had in het begin geen idee hoe ik het ging aanpakken. In eerste instantie dacht ik: waarom kiest SYSQA niet voor een collega met ervaring? Maar SYSQA gelooft juist in nieuw talent dat zich direct kan bewijzen en van meerwaarde kan zijn voor opdrachtgevers.’’

Thije is toen formeel begonnen als tester, maar de onderliggende opdracht lag veel breder: het verbeteren van de digitale wereld van de klant. ‘’Dat heb ik toen gedaan door heel veel vragen te stellen, kritisch te zijn en plannen te maken om problemen gezamenlijk met het team op te lossen. Inmiddels zitten we met een heel team van SYSQA-collega’s bij deze opdrachtgever en zijn we er niet meer weg te denken. Door in het diepe gegooid te worden heb ik in dat eerste jaar ontzettend veel geleerd!’’

Doorgroeien naar informatieanalist

Tijdens de opdracht merkte Thije dat hij het interessant vond om bezig te zijn met de requirements (wensen en eisen aan een product vanuit de business, red.). ‘’Ik breidde mijn rol daar eigenlijk automatisch mee uit. Op een gegeven moment kwam de opdrachtgever ook naar mij toe met de vraag of ik wilde doorstromen naar de rol van informatieanalist. Hierbij focus je je op de analyse en het vertalen van businesswensen naar requirements. Dit was een nieuwe uitdaging, maar vanuit mijn test-rol werkte ik dagelijks samen met informatieanalisten uit het team, dus hier had ik al veel van opgestoken. Toen ik zelf begon als informatieanalist heb ik met collega informatieanalisten gesproken om van hen te kunnen leren. Er was veel ruimte voor eigen inbreng en hierdoor is de opdracht een mooie uitdaging gebleven.’’

En sales?

Naast zijn werkzaamheden in de IT heeft Thije zijn taken ook uitgebreid met sales. We vroegen hem hoe dat zit: ‘’Ik ben nu ook bezig om te onderzoeken of wij potentiële klanten van de opdrachtgever kunnen helpen met vragen die wij kunnen oplossen. Vervolgens voer ik de intakes uit, kijk ik of er een match is en geef hierover een advies’’, vertelt Thije. Ook voert hij impactanalyses uit: ‘Ik onderzoek hoe de oplossing er in hoofdlijnen uit moet komen te zien en welke risico’s hieraan zijn verbonden waar eventueel maatregelen voor genomen moeten worden. Het was van belang dat er een constante stroom van nieuwe opdrachten was. Een tijd lang was dit een grote uitdaging, dus lag er een kans voor mij om toegevoegde waarde te leveren op dit vlak.’’

Daarnaast ontdekte hij dat er bij (potentiële) klanten vaak nog een onderliggend probleem is, naast hetgeen waar ze om een oplossing voor vragen. ‘’Ik praat daarom ook met klanten over hun dagelijkse problemen om te luisteren of we de klanten ook nog bij andere uitdagingen kunnen helpen. Dat vind ik er ook leuk aan. Niet de ‘harde sales’, maar het zoeken naar kansen en kunnen bieden van een oplossing.’’

Na al deze uitbreidingen is de groei nog steeds niet uit de opdracht, vertelt Thije. “Momenteel vinden er organisatorische veranderingen plaats binnen de bredere organisatie van de opdrachtgever, waardoor de positie van zijn afdeling verandert. Ik word betrokken bij de strategische overleggen om te adviseren hoe we de positie van de afdeling vergroten en verbeteren.”

Oog op de toekomst

In deze opdracht zitten dus nog genoeg uitdagingen en groeimogelijkheden voor Thije. ‘’Ik zoek mijn ontwikkeling in eerste instantie binnen deze opdracht, in plaats van te kijken naar een nieuwe opdracht. Ik krijg vanuit SYSQA en de opdrachtgever ondersteuning in de ontwikkeling door coaching, opleiding en training. SYSQA denkt met mij mee, waardoor we samen successen blijven halen!’’

Lees ook het verhaal van Luuk: Jezelf continu blijven ontwikkelen als IT Professional

Start nu jouw carrière in IT!

Wil jij, net als Thije, ook werken in een organisatie vol jonge IT Professionals en onderdeel zijn van verschillende uitdagende opdrachten? Wacht dan niet langer en bekijk onze vacatures via de banner hier beneden!

Check onze actuele vacatures!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!