De vraag komt in veel sollicitatiegesprekken voorbij; “wat zijn je slechte eigenschappen?” Jij hebt ‘m vast ook al wel eens gehad. Vaak zien sollicitanten erg op tegen deze vraag. Welke eigenschappen moet ik noemen? Is dit wel het juiste antwoord? In dit artikel vertellen we je hoe je het beste met deze vraag om kan gaan!

1. Bereid je voor

Waarom wordt er in sollicitatiegesprekken eigenlijk naar slechte eigenschappen, zwakke punten, of positiever uitgedrukt ‘verbeterpunten’ gevraagd? Nou, het maakt een aantal punten duidelijk. Je vertelt letterlijk wat je zwakke punten zijn, maar het geeft ook aan hoe goed je bent voorbereid op het gesprek en zegt iets over je eerlijkheid en persoonlijk inzicht.

Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Het is geen goed idee om pas tijdens het gesprek naar een aantal slechte eigenschappen te zoeken. Wanneer je van tevoren al voor jezelf op papier hebt gezet welke eigenschappen je wilt gaan benoemen, kom je tijdens het gesprek zekerder over.

Vind je het moeilijk om slechte eigenschappen van jezelf te benoemen? Vraag eens hulp van je omgeving. Je collega’s, vrienden en familie kennen je allemaal op een andere manier en kunnen je helpen bij de voorbereiding op deze vraag.

2. Wees eerlijk

Iedereen heeft slechte eigenschappen, dus zeggen dat je ze niet hebt, toont een gebrek aan voorbereiding, eerlijkheid en persoonlijk inzicht. Recruiters (ook die van SYSQA!) waarderen eerlijkheid. Beantwoord de vraag daarom ook zo, maar zorg ook dat de eigenschap niet in strijd is met de functieomschrijving. Solliciteer je bijvoorbeeld als accountmanager, dan is het niet handig om te noemen dat je het moeilijk vindt om het eerste contact met mensen te leggen.

3. Omschrijf slechte eigenschappen op de juiste manier

Benoem je een slechte eigenschap, beschrijf dan vervolgens ook hoe je hiermee omgaat, of dat je dit aan het verbeteren bent, of wilt gaan verbeteren en hoe. Gebruik hiervoor een concreet voorbeeld.

Bijvoorbeeld: “Ik ben in het begin behoorlijk verlegen, maar ik probeer nu steeds meer de eerste stap richting mensen te zetten, of gewoon een praatje te maken.”

Door dit te doen laat je merken dat je je bewust bent van je zwakkere punten, maar ook tijd en energie hierin wil steken om dit te verbeteren.

Solliciteren bij SYSQA

Bereid jezelf dus goed voor op je sollicitatiegesprek, dan kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je weten wat je te wachten staat in een sollicitatiegesprek bij SYSQA? In dit artikel vertellen wij je wat je kan verwachten. Bij SYSQA zijn we namelijk altijd op zoek naar nieuw talent om samen met ons de digitale wereld te verbeteren. Bekijk onze vacatures maar eens en solliciteer!

Durf te groeien!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!