Thomas Wattel werkt als IT Quality Consultant en is Expertise Lead op het gebied van het testen en testmanagement in IT bij SYSQA. Wie vermoedt dat dit saai is, zit ernaast. Zijn functie is juist heel veelzijdig. Wat Thomas zo interessant aan zijn baan vindt, lees je hier.

‘Het is zoveel meer dan testen’

Thomas werd een aantal jaar geleden ook geïnterviewd over zijn werk als Quality Professional bij SYSQA. “Je komt binnen als tester, maar het is zoveel meer”, zei hij toen. “Je wordt een expert op het gebied van Quality Assurance in IT. En je weet heel veel van je klant, door de uitgebreide gesprekken die je voert. Dan word je vanzelf ook gevraagd om mee te denken over andere knelpunten. Nu word ik als consultant gevraagd een testaanpak op te zetten voor de klant, maar vaak word ik daarna ook gevraagd op projectmanagement niveau mee te denken”, vertelt hij nu.

Sindsdien is in zijn werk ook veel veranderd. Thomas heeft zich binnen SYSQA verder ontwikkeld tot Quality Consultant en Expertise Lead en heeft hij een adviserende rol bij klanten. “Ik bespreek en analyseer het vraagstuk van de klant om tot de kern van een probleem te komen. Vaak is dat gerelateerd aan het inzicht in kwaliteit dat de klant wil hebben als zij een nieuw software product ontwikkelen. Vervolgens adviseer ik over de mogelijke oplossingen en hoe wij daarbij kunnen helpen”, aldus Thomas.

Dynamisch werk voor opdrachtgevers

Als consultant werkt hij steeds aan een oplossing op maat voor het vraagstuk van zijn klant. Thomas: “Ieder vraagstuk is weer een nieuwe uitdaging en er is geen standaard aanpak die je overal kunt toepassen. Dit werk vraagt veel van je analytisch vermogen. Maar ook van je communicatieve vaardigheden, want het grootste deel van mijn werk bestaat uit het contact met verschillende mensen bij opdrachtgevers. En dan kom ik ook nog bij een heleboel verschillende bedrijven over de vloer.” Die afwisseling en de continue uitdaging, maken zijn baan ontzettend boeiend, vertelt hij.

Foto Thomas Wattel IT Quality Consultant SYSQA

Kennis doorgeven aan collega’s

Maar niet alleen het verder helpen van opdrachtgevers, ook het laten groeien van collega’s motiveert Thomas. Hij is door zijn kennis en ervaring nu Expertise Lead op het gebied van testen en testmanagement in IT. Hij is het aanspreekpunt bij vragen over deze expertise. Hij houdt marktontwikkelingen in de gaten, zorgt dat de kennis in huis altijd up-to-date is, gaat naar meetings en events, en verzorgt verschillende trainingen zowel binnen SYSQA als daarbuiten.

“Op het gebied van testen en testmanagement in IT zorg ik dat het opleidingsaanbod van SYSQA actueel is en bij de behoeften van mijn collega’s en onze klanten blijft aansluiten. Daarnaast organiseer ik inhoudelijke meetings voor collega’s en klantsessies waar klanten met elkaar sparren over test-gerelateerde onderwerpen”, aldus Thomas.

Zelf geeft hij trainingen aan nieuwe collega’s over hoe je de theoretische kennis over het testen van IT toepast in de praktijk. En aan meer ervaren medewerkers geeft hij trainingen over hoe je een testaanpak kiest die het beste bij de situatie van de klant past. Thomas: “Ik vind het erg leuk om de kennis en ervaring die ik inmiddels heb opgedaan over te dragen aan mijn collega’s. Zo maken ook zij weer een volgende stap en kunnen ze onze klanten verder helpen bij alle mooie uiteenlopende uitdagingen.”

Ga ook voor zo’n interessante baan!

Ben je na het lezen van het verhaal van Thomas getriggerd en wil je meer weten over zijn interessante baan en jouw eigen mogelijkheden bij SYSQA? Neem dan gewoon contact op. We vertellen je graag meer!

Ook zo’n gave baan in Business en IT?

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!