Geboren in Friesland, gestudeerd in Groningen, woonachtig in Barneveld en al meer dan drie jaar werkzaam in Bunnik. Pieter heeft naast deze plekken in Nederland ook veel in het buitenland gezeten voor zijn studie. Daarna kwam hij na een aantal carrière switches, naar zijn zeggen, heel per ongeluk bij SYSQA terecht. En hier zit hij nu al meer dan drie jaar zeer goed op zijn plek. Hoe hij na al zijn omzwervingen bij SYSQA is beland, en waarom hij het hier zo naar zijn zin heeft, lees je hier!

Gelijk een goed gevoel

‘’Ik heb International Business & Management gestudeerd. Hierna ben ik kort zoekende geweest naar wat ik eigenlijk wou doen. Toen ik van mijn afstudeerstage bij de Nederlandse ambassade op Cuba terugkwam had ik wel een aantal ideeën, maar die bleken het allemaal toch net niet te zijn. In eerste instantie wilde ik diplomaat worden, maar ik kwam er al vrij snel achter dat dit geen carrière was die bij mij past.

Hierna ben ik ingestroomd bij de luchtverkeersleiding. Ook dat was het niet voor mij. Het bleken vooral hele coole omstandigheden te zijn die me trokken, maar ik vond het werk zelf niet zo leuk. Uiteindelijk kwam ik via social media een advertentie van SYSQA tegen en het IT traineeship sprak mij gelijk aan. Ik ben op de website gaan kijken, heb gesolliciteerd en toen ik een contractaanbod kreeg, kreeg ik gelijk een goed gevoel!’’

Het IT Traineeship bestaat uit een onboarding van een maand, waarin je wordt klaargestoomd voor het werkveld van IT. Pieter: ‘’De onboarding beviel heel goed. Het was enerzijds intens, want in één maand krijg je super veel informatie over je heen. Anderzijds was er een heel ontspannen sfeer. We hadden een leuke groep. Het was gezellig en ook heel leuk om van je collega’s te leren. Je hebt les, maar het was niet echt les. Het zijn collega’s die hun kennis overbrengen.’’

Je eigen carrière vormgeven

Het vakgebied kwaliteitszorg in IT kent veel verschillende kanten en expertises en bij SYSQA krijg je de vrijheid om die richting op te groeien waar jij zelf het meeste in geïnteresseerd bent. Pieter is in zijn eerste opdracht begonnen als tester. ‘’In deze rol zat ik zelf aan de knoppen om vast te stellen of de opgeleverde software naar wens was van de klant. Deze opdracht was vrij snel afgelopen. Hierna heb ik een langere opdracht van driekwart jaar gehad. Hier ben ik testcoördinator geweest, een rol waarin ik samen met eindgebruikers vaststelde of de opgeleverde software naar wens was van de klant. Ik deed dit samen met andere collega’s van SYSQA, waar ik veel van heb kunnen leren. Doordat ik zoveel kon leren ben ik uiteindelijk in diezelfde opdracht gegroeid naar een rol als business analist, om te achterhalen wat precies de wens van de klant is. Later was ik verantwoordelijk voor het opzetten van het testtraject, inclusief het afstemmen met de klantorganisatie, stuurgroep en eindgebruikers als testmanager. Vervolgens ben ik in een nieuwe klus een jaar lang aan de slag gegaan als projectleider van veel kleinere projecten, waar ik onder andere verantwoordelijk was voor de kwaliteitsborging’’

Hierna is Pieter gaan zoeken naar waar hij zich verder in wilde ontwikkelen. ‘’Het is ook fijn dat er binnen SYSQA veel ruimte is om aan te geven wat je interessant vindt en wat je graag als volgende stap wilt. Als je dit aangeeft doet de organisatie ook echt haar best om je opdracht te laten aansluiten bij jouw wensen. Je kan je eigen carrière vormgeven. Het is ook enorm afwisselend werk. Ik heb een gevarieerde loopbaan bij SYSQA!’’

De afwisseling is niet het enige wat Pieter fijn vindt aan het werken bij SYSQA. ‘’Het is zowel op werkniveau als op persoonlijk vlak ontzettend leuk met mijn collega’s. Er heerst een hele fijne en open sfeer. Je kan gemakkelijk collega’s benaderen en zij benaderen mij ook regelmatig met vragen, dat vind ik superleuk. Ook het IT-vakgebied vind ik heel interessant. Doordat SYSQA een detacheringsorganisatie is, kom je bij veel verschillende opdrachtgevers. Dus je maakt ook veel verschillende dingen mee!’’

Uitdaging

Op dit moment is Pieter ingezet als kwaliteitsconsultant. ‘’Als kwaliteitsconsultant help je de klant inzicht te krijgen in de kwaliteit van hun (software)producten en processen. Ik heb een grootschalig onderzoek uitgevoerd, veel interviews gehouden, workshops georganiseerd, alles met het doel om te achterhalen wat de organisatie precies verstaat onder de noemer ‘kwaliteit’. Vervolgens heb ik verschillende processen geanalyseerd en ben nu bezig met het herinrichten van deze processen, zodat ze tijdens het uitvoeren van het proces continu inzicht in hun proceskwaliteit krijgen.’’

En waar zit dan de uitdaging voor jou? Pieter vertelt: ‘’Mijn huidige opdracht is de eerste opdracht waar ik consequent op een hoger niveau werk. Ik ben nu voor het eerst volledig op tactisch niveau, en zelfs een beetje op strategisch niveau bezig. In eerdere opdrachten heb ik hier al wel mee te maken gehad, maar toen lag de nadruk op de operationele taken. Nu is het een volledige opdracht op dat niveau en dat is best wel uitdagend.”

Hoofdpijndossier opgelost

‘’Je wil goed werk leveren en je wil dat je opdrachtgever een positief beeld van je heeft na het afronden van je opdracht.’’ We vroegen Pieter op welke prestatie hij trots is. Pieter: ‘’Zo’n moment had ik al vrij vroeg in mijn SYSQA-carrière. Ik heb eens te maken gehad met een conflict tussen meerdere partijen waarbij mijn opdrachtgever mij vroeg de inhoudelijke problematiek te vinden, een oplossing te implementeren en de relatie te herstellen. Ik ben toen eerst met alle partijen apart om tafel gegaan om een persoonlijke band met hen op te bouwen en het conflict ‘glad te strijken’. Na twee en een halve maand had ik een ‘hoofdpijndossier’ van ruim anderhalf jaar opgelost. Daar ben ik wel heel trots op.’’

Blijven ontwikkelen

SYSQA begeleidt haar professionals in hun carrièreontwikkeling. Wij leiden hen op en bieden kansen om opdrachten te doen die zoveel mogelijk bij hen passen. Pieter: ‘’Ik ben breed geïnteresseerd. Ik vind alles interessant en wanneer ik een tijdje in de verdieping zit, heb ik weer behoefte om te verbreden. Gelukkig is daar de ruimte voor bij SYSQA. Ze gaan met mij het gesprek aan om te weten te komen hoe ik mijn carrière zie en waar ik mijzelf in wil ontwikkelen. Ik wil sowieso vaker opdrachten doen op tactisch niveau. Procesverbeteringen vind ik een heel interessant concept. Als er een opdracht langskomt op dat gebied hou ik mij ook zeker aanbevolen.’’

Talent Ontwikkel Programma

In het kader van opleiding en ontwikkeling biedt SYSQA meerdere (interne en externe) cursussen aan. Daarnaast is er het Talent Ontwikkel Programma; een tweejarig trainingsprogramma, waarin collega’s de eigen ambities en ontwikkelbehoeftes met elkaar delen en elkaar stimuleren en helpen te groeien.

‘’Toen ik hoorde van dit programma heb ik aangegeven dat ik hier interesse in heb. Vervolgens ben ik gevraagd om deel te nemen en ben ik in januari aan dit programma gestart. We zijn in totaal met 15 collega’s, verdeeld over twee groepen.

Binnen dit programma komen wij gestructureerd elke maand samen. Daarnaast zijn we snel een hechte groep geworden; zo borrelen we af en toe (digitaal) en zijn wij een aantal weken geleden samen gaan barbecueën!

Je geeft je professionele ontwikkeling vorm onder begeleiding van een organisatiepsycholoog en geeft een heel eigen invulling aan de training, met je eigen leerdoelen. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelpunten. De avonden hebben een vaste structuur, maar de invulling wordt aangepast aan wat voor jou belangrijk is. Hierdoor zit de vordering erin, maar werkt iedereen wel aan zijn of haar eigen leerdoelen.

In het Talent Ontwikkel Programma heb in korte tijd veel nuttige inzichten in mezelf gekregen en dat helpt mij in mijn werk.’’

Ideale match

De afwisseling in zijn werkzaamheden, de ontwikkelingsmogelijkheden, de groei. Het past allemaal perfect bij Pieter. Na de wereld rond geweest te zijn en veel verschillende werkvelden gezien te hebben, zit hij nu bij SYSQA enorm op zijn plek.

Wil jij, net als Pieter, ook werken in een organisatie vol jonge IT Professionals en denk je dat wij ook een ideale match zijn? Wacht dan niet langer en bekijk onze vacatures via de banner hier beneden!

Check onze actuele vacatures!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!