Justin Hensen is na zijn eerste opdracht als systeemtester al snel doorgegroeid naar een rol als business analist. In dit artikel lees je hoe hij dit heeft ervaren en welke stappen hij daarvoor heeft moeten zetten!

IT traineeship SYSQA beste kans

Na een bachelor human resource management en een master organisatiewetenschappen is Justin gestart in ons IT Traineeship. “Ik vond het tijdens mijn opleidingen leuk om projectmatig te werken, omdat je in korte opdrachten grote stappen kan zetten met een groep mensen. Naast het projectmatig werken vond ik de IT- en cijfermatige componenten van mijn opleidingen ook erg interessant. Het was leuk om met data bezig te zijn, te analyseren, conclusies te trekken uit die resultaten en daar vervolgens ook echt iets mee doen.

Na het afstuderen ben ik voor mijzelf gaan kijken hoe ik deze interesse kon vertalen naar een vervolgstap. Ik kwam erachter dat de IT-sector daar een mooie mogelijkheid voor is. Het traineeship van SYSQA zie ik als de beste kans om mijzelf daarin verder te ontwikkelen.”

Van tester naar business analist

Na de opleidingsmaand van het traineeship, de onboarding, startte Justin als tester in zijn eerste opdracht. “In die opdracht kon ik eerst met een andere collega vanuit SYSQA meekijken. Ik voerde in het begin ondersteunende (test)werkzaamheden uit. Zo kon ik in een rustig tempo wennen aan het vakgebied. Die werkzaamheden bestonden uit het onderzoeken, controleren en testen van systemen. Vervolgens breidde dit zich steeds meer uit: ik voerde al snel zelfstandig performance- en WCAG-testen uit. (WCAG: richtlijnen voor de toegankelijkheid van web content).”

Nadat Justin de projecten van zijn collega had overgenomen, zocht hij naar punten waarop hij nog meer van toegevoegde waarde kon zijn. “Ik heb toen voorgesteld om een roadmap voor een project op te stellen. In een roadmap worden zaken beschreven als: ‘Waar werken we precies aan?’, ‘Welke deadlines hebben we?’, ‘Hoe verhoudt dat zich tot de strategie?’ en ‘welk verdienmodel heeft het project?’. Dat beviel goed en vervolgens kreeg ik zelfs de mogelijkheid om door te groeien naar business analist. Dat was ook de richting die ik graag op wilde gaan, dus ik was heel blij dat die kans zich zo snel voordeed.”

Wat doet een business analist?

Bij SYSQA vormt een business analist de schakel tussen de softwareontwikkelaars en -gebruikers. “Bij mijn opdracht ligt de focus wat meer op de technische kant van business analyse”, vertelt Justin. “Ik ben veel bezig met data, data analyseren, nieuwe inzichten delen en adviseren over mogelijke oplossingen. Dat sluit goed aan op mijn studies.

Ik ben best snel op deze positie gekomen. Normaal heb je daar wel wat meer ervaring voor nodig, maar als je laat zien dat je het kan en er proactief mee bezig bent, wordt dat opgemerkt, gewaardeerd en kan het snel gaan. Wanneer ik bij de opdrachtgever ben maak ik ook altijd even een praatje met collega’s, toon ik interesse en kijk ik of er nog zaken zijn waar ik over mee kan denken.”

De juiste ondersteuning bij ontwikkeling in IT

Om onze klanten de juiste dienstverlening te bieden en onze professionals zo goed mogelijk te ontwikkelen is de juiste ondersteuning vanuit SYSQA erg belangrijk. Daarom bieden wij onze professionals een ruim aanbod aan trainingen en cursussen, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen.

Wij vroegen Justin hoe hij dit ervaart: “Ik ben daar erg blij mee. Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat ik in de richting van scrum master of business analist wilde groeien. Tijdens mijn eerste opdracht bood SYSQA de cursus ‘business analyse foundation’ aan. Dat was natuurlijk erg nuttig voor mij. Tijdens die cursus kon ik gelijk dingen toepassen in mijn werkzaamheden bij de opdrachtgever, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een Power-Interest Matrix en het uitvoeren van een GAP-analyse.

Het is ontzettend fijn dat je cursussen en workshops krijgt aangeboden die écht aansluiten bij jouw interesses en huidige werk. Samen met SYSQA bepaal je hoe je jezelf het beste kunt ontwikkelen naar je doelen. En met vragen kun je altijd bij collega’s terecht, iedereen doet z’n best om je te helpen.”

Ontwikkelen is ook vooruitkijken

Ontwikkeling is ook vooral vooruitkijken. Daarom vroegen wij Justin of hij voor zichzelf al een helder beeld had wat hij in de toekomst wil doen: “Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik merk wel dat ik alles rondom business analyse en data heel interessant vind. Het is een ontzettend breed onderwerp en er valt ook nog heel veel over te leren. Ik volg op dit moment ook de opleiding business intelligence & datawarehousing bij de LOI. Zo kan ik meer toegevoegde waarde in mijn opdracht bieden en ontwikkel ik mijzelf ook gelijk meer in de richting die ik interessant vind. Het is heel prettig dat SYSQA ook daar de ruimte voor biedt.”

Ook groeien in IT?

Wil jij, net als Justin, ook razendsnel groeien in IT? Bekijk dan onze openstaande vacatures via de banner hier beneden en solliciteer. Tot snel!

Check onze actuele vacatures!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!