Met een helder hoofd, gevoel voor tact en een goed in- en overzicht kun je van een oersaaie klus een droomproject maken. Rick van Elk kwam, zag en werd koning bij Reed.

Rick was pas eenentwintig toen hij van school kwam. Te jong om te gaan werken, vond hij zelf. Hij ging er een jaar als skileraar in Oostenrijk tussenuit, daarna meldde hij zich bij SYSQA en werd aangenomen. Zo verruilde hij een hoge berg voor een plek bij Reed Business op de zestiende verdieping van de Millennium Tower in Amsterdam.

Staat er iets leuks op de rol, stel dan voor het alvast op te pakken

“Ik wilde de detachering in omdat je dan veel verschillende bedrijven en omgevingen ziet”, begint Rick zijn verhaal. “Bij een eerste opdracht weet je totaal niet wat je kunt verwachten. Ik ging werken met onbekende mensen met meer ervaring dan ik. Ik ben vrij lang, maar dan voel je je best wel klein.”

Ricks eerste opdracht bij Reed betrof fiscale software. “Dat is niet per se mijn ding. Ik doe ieder jaar aangifte bij de belasting, en dan hoor ik wel of het goed is of niet.” Rick ging braaf aan het testen, maar vond zijn testopdracht weinig inspirerend. Hij zucht: “Het begin van mijn opdracht vond ik echt hersendodend werk.”

Daarom keek hij om zich heen en greep zijn kansen. “Na een maand zat ik in twee Scrum-teams. Toen de Scrum Master op vakantie ging, heb ik aangeboden enkele taken tijdelijk van hem over te nemen. En als er iets op de rol staat wat ik leuk vind, dan stel ik voor om het alvast op te pakken. Zo kun je de leuke klussen naar je toe halen.”

Woorden zoeken om iedereen in beweging te krijgen

Ook een goed gevoel voor tact is belangrijk, merkte Rick. “Op een project zitten diverse mensen van jong tot ervaren. En iedereen moet meedraaien. Dat is best een uitdaging omdat je woorden moet zoeken waarmee je iedereen in beweging krijgt. Met SCRUM kom je dat tegen. Na afloop van een sprint (blok van drie weken, red.) ga je kijken wat goed ging, maar ook wat is misgegaan. Dat is in principe een negatieve insteek. Het werkt beter als je die positief weet te formuleren.”

Met adviseurs sparren aan de pooltafel

Rick ontwikkelde zich vlot en maakte behendig gebruik van de mogelijkheden die de opdrachtgever bood. “Op de verdieping staan een pool- en een tafeltennistafel”, vertelt hij enthousiast. “Je kunt er dus even tussenuit om te poolen. Als je slim bent doe je dat met iemand die je advies kan geven over de dingen die even niet zo lekker gaan. Je bent dan weliswaar even niet aan het werk, maar daarna schiet je veel harder op.”

“Verder geef ik iedere drie weken een korte demo aan management, marketing en sales om te laten zien wat we hebben opgebouwd,” geeft Rick als tweede voorbeeld: “Dat levert leuke reacties op, maar soms ook kritische vragen. Vooral de mensen van marketing en sales spreken met afnemers. Zij kunnen als geen ander aangeven wat er speelt.”

Inschatten hoe je het beste kunt invliegen

Omdat Rick bewees dat hij het testen meester was, werd hij al snel breder ingezet. “Hierdoor heb ik als tester, als testanalist en als testuitvoerder met het project te maken gehad. Het hele traject heb ik van begin tot eind gezien. Die kans krijg je niet altijd, meestal zie je maar een deel van het traject.”

Bij Reed wordt grif gebruik gemaakt van het inzicht en overzicht van Rick. “De Scrum-master en product owner geven aan wat moet gebeuren, bijvoorbeeld de diverse gebruikersrollen definiëren en vastleggen in user stories. Zo’n opdracht kan heel plotseling veranderen, de ene week wil men zus, de andere week zo. Daarom zijn er groomingsessies in het leven geroepen. Daar word ik vaak bijgehaald omdat ik veel van het systeem gezien heb en daardoor kan inschatten hoe je het beste kunt invliegen.”

Door het afwisselende werk op zo’n unieke locatie voelt Rick zich de koning te rijk. “Ik voel me hier goed, het team is leuk en ik ga elke dag met zin naar mijn werk. Ik was in het begin bang voor sleur, maar die angst bleek onterecht.” Dan grapt hij: “Bij SYSQA is onze slogan: “Elk ICT-project kan succesvol zijn. Met mijn achternaam moet het dan toch zeker kunnen!”

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!