Steven is in januari 2022 gestart in ons IT Traineeship. Momenteel zit hij op opdracht als coördinator configuratoren bij Intergamma, de organisatie achter de doe-het-zelf formules GAMMA en KARWEI. In dit artikel lees je hoe hij zijn commerciële achtergrond gebruikt om succesvol te zijn in IT en van toegevoegde waarde is voor zijn opdrachtgever!

De IT in met een commerciële achtergrond

Voordat hij bij SYSQA begon, werkte Steven bij een leasemaatschappij waar hij naast zijn commerciële werkzaamheden ook key user was. “Een key user is het eerste aanspreekpunt van projectmanagers voor input over (en het testen van) nieuwe softwareontwikkelingen of procesverbeteringen”, legt hij uit. “Vanuit deze rol kwam ik ook in aanraking met IT en ik vond de combinatie tussen commercie en IT direct interessant. Het zijn twee verschillende werelden, die toch met elkaar in verbinding staan.”

“Ik twijfelde alleen of ik met mijn achtergrond wel succesvol zou kunnen zijn in de IT”, vervolgt hij. Maar die twijfel verdween vrij snel: “Ik ben gaan zoeken naar een functie op het snijvlak van business en IT en kwam het traineeship van SYSQA tegen. Hier kon ik zonder IT-ervaring starten en merkte dat je ook dan het verschil kan maken in dit werkveld. Het is namelijk belangrijk om naast technische kennis ook communicatief sterk te zijn. Business en IT zijn twee verschillende werelden en door goede communicatie maak je het mogelijk om deze werelden te vertalen naar elkaar.”

Veelzijdige functie bij Intergamma

Na de onboarding, een intensieve maand vol met trainingen die je klaarstomen voor het werkveld, is Steven gestart bij Intergamma als coördinator configuratoren. Maar wat houdt dat precies in? “Het is een hele veelzijdige functie. Als je naar de website van GAMMA of KARWEI gaat is er een optie om producten op maat bestellen. Dat gebeurt via configuratoren waar je een product volledig naar wens ontwerpt. Die configuratoren worden gebouwd door de ontwikkelaars en de juiste productinformatie wordt aangeleverd door de commerciële afdeling. Dat hele proces coördineer ik. Naast het contact met de ontwikkelaars en commerciële afdeling, heb ik ook veel contact met de afdeling Legal, het management en de leveranciers. In principe zorg ik ervoor dat de configuratoren up-to-date blijven, zonder fouten en met de juiste producten en informatie.”

Communicatie is key

Bij deze functie komt Steven zijn commerciële achtergrond goed van pas, want communicatie is key. “Je hebt te maken met veel verschillende partijen die allemaal andere prioriteiten hebben. Het is daarom belangrijk dat je goed communiceert en iedereen voldoende blijft informeren wat er precies verwacht wordt.”

Ook als er iets niet helemaal volgens plan gaat, is het de kunst om dat op de juiste manier te brengen. “Door mijn ervaring weet ik hoe je dat het beste kan doen: je moet niet alleen het negatieve nieuws brengen, maar juist een positief vooruitzicht bieden in hoe je het gaat oplossen. Dat geeft de organisatie ook meer vertrouwen in jou dan wanneer je alleen het probleem meldt.”

Energie halen uit je werk

Recent is er een nieuwe configurator live gegaan. “Dat was ook het eerste project wat ik redelijk zelfstandig heb gedraaid”, vertelt hij. “Je leert veel van zo’n traject. Natuurlijk komen er allemaal nieuwe dingen op je af, maar doordat er best wel wat issues bij dit project kwamen kijken, leer je daar ook weer mee omgaan. Daardoor ben ik er extra trots op dat het nu live staat. Ik kreeg ook feedback terug van alle betrokken partijen dat ze blij waren met de manier waarop ik het heb opgepakt. Dat geeft ontzettend veel energie.” 

Groeien richting business analist

Bij SYSQA is persoonlijke groei ontzettend belangrijk. Daarom bieden wij een breed aanbod aan trainingen en cursussen, zodat iedereen de richting kan kiezen die hij of zij op wil groeien. Steven denkt zijn richting gevonden te hebben: “Ik heb mijzelf aangemeld voor de business analyse expertise groep om mee te kijken en meer te weten te komen over de business analist functie. Daarnaast volg ik ook nog twee cursussen gericht op business analyse: ‘business analyse foundation’ en ‘data driven requirements’. Ik heb het gevoel dat die functie een goede aansluiting heeft met mijn commerciële achtergrond en daarom goed past bij mij.”

Maar op dit moment is Steven nog voornamelijk aan het ontdekken of dit inderdaad de kant is die hij op wil groeien. “Je kunt er natuurlijk altijd achter komen dat het toch niet helemaal de juiste richting is. Die ruimte om te groeien en ontdekken is er gelukkig bij SYSQA. En sinds we recent zijn samengegaan met Computest en CloseSure is die ruimte nog veel groter geworden.”

Kom erbij!

Steven zegt tot slot: “Met een commerciële achtergrond kun je dus zeker succesvol worden in de IT. Ik zou het erg tof vinden als er meer commerciële mensen bij ons starten als IT’er. Dus bij deze een uitnodiging, kom erbij!”

Wil jij ook carrière maken in de IT, met of zonder commerciële achtergrond? Solliciteer dan nu voor ons traineeship en start in één van de volgende groepen!

Start nu jouw IT-Traineeship!

Snel groeien in IT en gave opdrachten doen bij op het gebied van Business en IT bij onze opdrachtgevers?

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!