Springplank

Afwisselend mensenwerk

Quality Assurance in IT? Lonneke heeft haar plek gevonden. Ze combineert haar interesse in de dynamiek van IT met haar communicatieve en analytische skills en geniet volop van het werken in verschillende opdrachten en met verschillende mensen. Hier vertelt ze haar verhaal…

Toen Lonneke na haar sollicitatie naar huis ging met een contract in haar handen, moest ze nog even terugdenken. “Na het afronden van mijn Masters in Culturele Economie en Ondernemerschap dacht ik in de culturele sector te gaan werken. Maar omdat ik in die sector alleen marketingvacatures kon vinden, ging ik verder kijken.

De IT trok en ik dacht zelfs al na over een opleiding of cursus tot developer! Uiteindelijk vielen in de gesprekken met SYSQA wat dingen op hun plek. Ik hecht aan goede communicatie en teamwork. En dat is in Quality Assurance in IT ontzettend belangrijk. Dit vak leek me ook iets waar ik echt goed in zou kunnen worden.”, zegt Lonneke.

Combineer ook jouw sterke eigenschappen met IT

Een vooropleiding in IT heb je bij ons niet nodig. Wel een goed analytisch vermogen en soft skills zoals communicatieve vaardigheden en gevoel voor politieke verhoudingen. Zijn dit ook jouw sterke eigenschappen? Kom dan eens kennismaken, we spreken graag wat af!

ik wil kennismaken

Werken op een waddeneiland

Tijdens de eerste maand opleiding hoorde ze al over SnelStart, een groeiende organisatie op Texel die een toegankelijk boekhoudpakket voor ondernemingen biedt. In het streven naar klanttevredenheid speelt de kwaliteit van software bij hen een cruciale rol.

Lonneke: “Het leek me echt vet om daar te mogen werken, ook omdat het op Texel was. Hoe vaak mag je nou op een waddeneiland werken?”. Prompt kreeg ze de kans. “Het was superleuk. We werkten met Agile en Scrum, en als je ideeën had dan stond iedereen daarvoor open. Er was makkelijk contact met de klanten en met de Product Owner. Ik vond het een fijne omgeving; leuke collega’s en we hebben een mooi product kunnen maken.”

Interessante ‘Europese’ opdracht

Na het succesvol afronden van haar opdracht bij SnelStart kon Lonneke beginnen in een projectteam dat in Europees verband modellen creëert van de Centraal West-Europese hoogspanningsnetwerken

Hier heeft ze gemerkt hoe verschillend organisaties en projecten kunnen zijn. In haar eerste opdracht werkte iedereen dicht bij elkaar en kon ze met een vraag snel even bij iemand langslopen. Maar in deze opdracht werkt men veel meer verspreid over Europa waardoor er veel meer telefonisch- of Skypecontact is. “De ontwikkelaars werken in Midden en Oost-Europa en de netwerkbeheerders zitten natuurlijk verspreid over heel Centraal West Europa. Gelukkig hebben we wel direct contact met het Projectmanagement, die zitten in hetzelfde kantoor als wij.”, zegt Lonneke.

Ook de wendbaarheid van het project is volledig anders. Lonneke: “Omdat het in de politieke arena van Centraal West Europa speelt en alle partijen inspraak moeten hebben in de beantwoording van vragen, kan het flink lang duren voordat er een uiteindelijke uitspraak is. Dat vraagt een andere aanpak dan in mijn eerste project. Het is zo interessant hoe dat werkt!”.

In deze opdracht zijn er maatregelen getroffen tegen de nadelen van de geografische spreiding. Lonneke: “Eens per maand gaan we allemaal naar de Design-afronding. Dan zit je twee dagen met elkaar aan tafel en dat helpt enorm bij het goed afstemmen.”

"Het helpt dat er iemand is die het oorspronkelijk doel en alle relevante requirements in de gaten houdt. In een groot project wordt dat nog wel eens uit het oog verloren."

Lonneke Smit

Ruimte om te groeien

Wat wel hetzelfde is, is dat Lonneke ook hier kan meedenken over het proces en niet alleen maar binnen de lijntjes van haar functie hoeft te kleuren: “In het begin vond ik het wel een uitdaging. De materie is complex en er worden heel veel afkortingen gebruikt waardoor je aanvankelijk wel overweldigd kan worden. Maar inmiddels heb ik goed grip op de zaak, mede doordat ik me heb opgeworpen om mee te draaien in het reviewen van de designs.

Het is fijn dat daar ook ruimte voor is en dat het gewaardeerd wordt als je je inzet en initiatief toont. Als ik denk dat het nuttig is, dan kan ik mezelf uitnodigen om overleggen bij te wonen. Over het design bijvoorbeeld, of over het procesmanagement.”, zegt Lonneke.

Ze is continue bezig met zowel het testproces als de inhoud. Lonneke: “Ik kijk naar wat ik kan verbeteren, wat er mogelijk is aan procesverbetering, kwaliteitscontrole. En daarnaast praat ik mee over het design. Het helpt dat er iemand is die het oorspronkelijk doel en alle relevante requirements in de gaten houdt. In een groot project wordt dat nog wel eens uit het oog verloren. Bijvoorbeeld wanneer developers vol enthousiasme gaan voor een specifieke oplossing en daarin dreigen te verdwijnen.”

Training geven

Naast haar huidige opdracht heeft Lonneke samen met een collega ook een training Situational Testing gegeven. “Dat was een hele ervaring!”, aldus Lonneke. “We hebben het trainingsmateriaal eerst in het Engels moeten opstellen en hebben twee intensieve dagen training gegeven. Natuurlijk vond ik het vooraf wel spannend, maar de feedback die we hebben gekregen was erg positief. We hebben veel mooie discussies gehad, en hebben veel tips kunnen geven.”

“Zelf heb ik er ook veel van geleerd, bijvoorbeeld hoe je met specifieke vragen omgaat en hoe je altijd even moet kijken naar de achterliggende reden van een vraag. Daarnaast heb ik er tips uit opgedaan waarmee ik mijn werk weer beter kan doen. Het is fijn om weer een bewezen vaardigheid te kunnen bijschrijven. Ik denk dat het heel  belangrijk is voor testers dat ze presentaties durven te geven en makkelijk hun tips en adviezen delen. Het is namelijk je taak om te wijzen op risico’s en tekortkomingen in een systeem of proces. Vaak is dat in een rapportage, maar je moet het ook mondeling kunnen toelichten.”

Verschillende omgevingen en mensen

“Ik vind het heel interessant om in zulke verschillende omgevingen en met verschillende mensen te kunnen werken. Alleen al in testwerk is er zoveel afwisseling. Zo ben je test-scenario’s aan het maken en vervolgens technisch data aan het manipuleren om ze te kunnen uitvoeren.”

“En daarbuiten is ook nog zoveel te beleven. Projecten zijn levende organismen en het is boeiend om mee te maken hoe verschillend ze kunnen zijn. Het wordt altijd gedaan door mensen. Mensen die er aan werken en die proberen een mooi product neer te zetten.”

En dat vindt ze misschien wel het meest boeiende van haar werk. De afwisseling van omgeving en mensen. “Elke keer krijg je weer een kijkje in een andere, onbekende omgeving met andere mensen. Bij de training was het heel leuk om in gesprek te komen met de cursisten. Hoe ziet hun dag er uit, hoe stellen zij prioriteiten, hoe pakken zij hun werk aan? En ook in de testopdrachten zie je dat er enorm verschillende manieren zijn van projectopzet, verschillende belangen en een melange van mensen en persoonlijkheden.”, aldus Lonneke