Springplank

Gaan voor het totaalplaatje

QA in ICT is veelzijdiger dan Remco Damhuis dacht. En dat komt hem goed uit.

Remco Damhuis begon zijn carrière als account-projectmanager bij een kleine onderneming. Die raakte in zwaar weer en Remco zou om financieel-economische redenen ontslagen worden. Het bracht hem bij SYSQA, waar hij nu ruim een jaar als young professional QA aan de slag is. Welke verwachtingen had hij van zijn nieuwe baan en wat is daarvan uitgekomen?

Om één uur een test, om vijf uur met een aanbieding de deur uit

“Mijn werkgever bood me de ruimte om nog tijdens mijn werk naar een nieuwe baan te solliciteren. Mede daardoor heb ik maar anderhalve maand thuis gezeten,” begint Remco zijn verhaal. “Ik ben bewust gaan solliciteren gericht op business en IT. Want ik vind het leuk om met de klant te praten en de ontwikkeling van een project op het gebied van software te begeleiden.

Vóór ik bij SYSQA kwam had ik wel wat sollicitatiegesprekken gevoerd, maar bij SYSQA ging het anders. Ik moest om één uur een test doen en dezelfde dag om vijf uur liep ik met een aanbieding de deur uit. Ik heb dat nog nooit eerder gezien.” 

Met vallen en opstaan

“Ik begon bij SYSQA met twee deeltijdprojecten. Daarbij ging ik als notulist met drie consultants op pad om te interviewen. Gaandeweg werd steeds meer mijn mening gevraagd, dat was wel erg leuk. Daarna heb ik bij een andere opdrachtgever twee testtrajecten gedaan. Hier heb ik met vallen en opstaan de beginselen van het testen geleerd.

Bij CWE, waar ik nu zit, werk ik aan een groter project waarbij we situationeel testen. Er zit al veel variatie in de manier waarop je kunt testen. Die variatie is ook het leuke van detachering, maar het moet je wel liggen. De meeste projecten zijn erg leuk, maar het kan een keer gebeuren dat er eentje tussen zit die tegenvalt. Dan moet je de motivatie uit andere dingen halen.”

"Mijn ervaringen op dit moment helpen om later het hele traject te kunnen overzien"

Remco Damhuis

Het hele traject overzien

“Als mensen vragen wat ik doe, dan zeg ik dat ik tester ben van een softwaresysteem. Want dat is de functie die ik nu bij de klant vervul. Ik had gesolliciteerd op de functie van businessanalist, want daar speelt communicatie een grote rol. En dat wil ik nog steeds. Maar het gehele werkveld van een businessanalist bestaat uit een heleboel deelgebieden, en testen is daar een belangrijk onderdeel van. Ook een tester praat met veel partijen. Je praat met de klant over wat hij wil. Je praat met de gebruiker omdat je wilt weten of de software gebruikersvriendelijk is. En je overlegt met de ontwikkelaar. De kennis die ik nu bij het testen opdoe, kan ik later meenemen bij het opstellen van requirements. Mijn ervaringen op dit moment helpen om later het hele traject te kunnen overzien.”

Over de vraag naar zijn volgende stap bij SYSQA moet Remco even nadenken. “Testen kan ik, maar er is binnen SYSQA nog zoveel meer mogelijk. Sinds september zit ik in de Kennisgroep Requirements. Wat daar besproken wordt passen mijn collega’s al wel toe, maar ik nog niet. Dat komt omdat ik nog niet met alle onderdelen uit het werkveld in aanraking gekomen ben. In de toekomst zou ik me daarom graag ook op andere deelgebieden willen richten zodat ik uiteindelijk het hele traject kan overzien. Daarmee zou ik ook dichter bij mijn einddoel, requirements, komen. En het ligt mooi in lijn met de doelen van SYSQA voor 2020. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd.”