The Next Step

Binnenkomen en direct beginnen op twee projecten tegelijk

Heb je relevante werkervaring en bezit je de juiste eigenschappen, dan kun je bij SYSQA hoog instromen. Maar wat is relevant en aan welke eigenschappen moet je denken?

Annelies Kleyweg stapte in januari 2015 bij SYSQA in als quality consultant. “Het grootste deel van mijn werkzame carrière heb ik in de verzekeringsbranche doorgebracht,” begint ze haar verhaal. “Hierin kwam een ommekeer op het moment dat ik een vacature tegenkwam waarin een software-tester werd gezocht met ervaring in verzekeringen. Toen dacht ik: Hé, dit is de kans om iets totaal anders te gaan doen zonder al mijn assurantiediploma’s weg te gooien.”

Verschillen maken het interessant

“Na mijn start als softwaretester kreeg ik een managementfunctie,” gaat Annelies verder. “Ik heb zeven à acht jaar softwaremanagement gedaan bij verschillende bedrijven. Daarbij heb ik ook diverse malen samengewerkt met SYSQA, maar dan als opdrachtgever. Ik kende ze dus al. Op een gegeven moment was ik uitgekeken op mijn toenmalige functie en kwam ik bij toeval weer met SYSQA in contact.”

“Wat mij aantrok bij SYSQA was de IT-component, leuk en dynamisch, en de detachering. Momenteel zit ik op twee opdrachten tegelijk. Eén is bij een grote overheidsinstantie en de andere bij een commercieel bedrijf. De verschillen tussen die twee maken het interessant. Als je op de ene plek denkt: “Ik weet het even niet meer,” dan doe je op de andere inspiratie op.” 

"Dit is een stukje ondernemerschap dat SYSQA ook van een consultant verwacht en wat leuk is om te doen.”

Annelies Kleyweg

Ondernemerschap

Bij die overheidsinstantie deed Annelies een onderzoek naar de impact van het in beheer nemen van een standaard platform. “Daarbij heb ik me gericht op wat het platform aan moest bieden en wat er nodig is om het in beheer te nemen, rekening houdend met de daarbij behorende verwachtingen. Een dergelijke opdracht had ik nog nooit eerder uitgevoerd, maar het is vooral een kwestie van je gezonde verstand gebruiken.”

Bij de commerciële onderneming heeft ze een rol als testmanager. “Hier neem ik tijdelijk waar,” legt ze uit. “Er komt op termijn een interne testmanager die de taak gaat overnemen. Ik bouw als het ware een podium zodat ik straks kan zeggen: “Ga er maar op staan.” En intussen kijk ik ook om me heen wat er nog meer nodig is en of SYSQA daar een rol in kan spelen. Dit is een stukje ondernemerschap dat SYSQA ook van een consultant verwacht en wat leuk is om te doen.”

Wil jij ook instromen?

Ben jij een professional die zeker stelt dat ICT daadwerkelijk de business aanjaagt. Solliciteer direct!

Vacatures

Hoog instromen

Annelies kon bij SYSQA hoog instromen. Dat was om te beginnen omdat ze door haar ervaring als manager op verschillende niveaus kon denken. “Ik kan zowel bottom-up als vanaf strategisch niveau top-down denken,” stelt ze vast. “Dat ik op verschillende niveaus heb meegedraaid is een groot voordeel in mijn huidige functie.

Maar dat is niet de enige reden. Annelies vervolgt: “Als ik een enthousiast idee heb, dan kan ik meeveren als ik op weerstand stuit. Dan probeer ik via een omweg een andere ingang te vinden. Ik kan terugvallen op een stukje berusting. En als er iets niet goed gaat, hoor ik het graag. Dan kan ik het veranderen.”

“Verder is het ook een voordeel als je al wat bedrijfsculturen hebt meegemaakt,” besluit ze haar opsomming. “Want met die bedrijfscultuur begint het: wie kent wie, waar moet je lobbyen om dingen voor elkaar te krijgen? Soms ben je daarin succesvol, soms ook niet. En denk ook aan bedrijven waar je veel haantjesgedrag ziet, en waar ineens een heel andere dynamiek ontstaat als je er als vrouw binnenkomt. Daar moet je op in kunnen spelen.”

Scherp blijven

Als het aan Annelies ligt valt er genoeg te leren, ben je nooit te oud om te leren en moet je vooral ook niet stoppen met leren. “Ik vind het leuk om mezelf telkens opnieuw weer uit te vinden, anders raak ik verveeld. En SYSQA biedt die mogelijkheid. Er wordt gelet op wat je ligt en wat je leuk vindt. Ik vind het leuk om veel opdrachten te doen. Daardoor blijf ik scherp.”