Volgens

Hoe je met [studie] ook carrière maakt in IT

Bij ons werken young professionals met de meest uiteenlopende achtergronden. En dat maakt ons sterk. Het zorgt er namelijk voor dat we ontzettend creatief zijn in onze oplossingen omdat we in staat zijn met verschillende brillen naar uitdagingen te kijken. Wat ons verder bindt is ons sterke analytische vermogen en de drive om de digitale wereld te verbeteren. Lees hier hoe historicus Geert Jan Geut zijn eigen mogelijkheden creëert, zijn carrière vormgeeft en met zijn achtergrond meteen van toegevoegde waarde was.

Geert Jan heeft zijn bachelor in middeleeuwse geschiedenis gedaan, gericht op staatsvorming, en daarna een master Globalisering. Geert Jan: “Ik ben historicus. Mijn masterscriptie ging over de lobby van de farmaceutische industrie bij de Europese Commissie betreffende dierproeven. Zo’n lobby is een belangrijk onderdeel van staatsvorming. Het betreft namelijk allerlei groeperingen die een stem willen hebben in hoe het er allemaal uit gaat zien, hoe dingen geregeld worden en wie er wel en niet mogen meepraten.“ 

Ook een IT carrière met jouw studie

Benieuwd hoe je ook met jouw achtergrond kunt werken aan kwaliteit en veiligheid in IT? Kom met ons sparren!

Kom kennismaken

De waarde van een historicus in de IT

“Bij de EU zie je dat er heel veel ruimte is voor belangengroepen om een duit in het zakje te doen. Iedereen mag wat vinden en over een onderwerp iets zeggen. Dat is ook heel goedkoop, want dan heb je bijna geen ambtenaren nodig. Het werk wordt door de belangengroepen gedaan.”

In zijn vakgebied, kwaliteit en veiligheid in IT, blijkt deze ervaring gewoon heel relevant. “Hoe dan”, zou je denken. Geert Jan: “Het heeft me geleerd dat er vaak een vraag achter de vraag is. Ook in het bedrijfsleven zijn er heel veel mensen die ergens iets van vinden en het eindresultaat op hun manier willen zien. Dat geldt ook voor digitalisatie, applicaties, IT systemen. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld alleen maar geïnteresseerd zijn in het proces waar hij een systeem voor nodig heeft. En de manager alleen maar in de rapporten die er uitgespuugd worden. Het zijn de verschillende krachten die ik als historicus op Europees niveau heb bestudeerd, maar dan op microniveau.” 

Je eigen opdrachten managen

“Na mijn inwerkperiode ben ik bij een opdrachtgever verschillende applicaties gaan testen. Doet het wat het moet doen? Klopt het met wat de stakeholders voor ogen hadden? Waar zitten eventuele risico’s? In het team waar ik toen werkte werd je ook zo snel mogelijk verantwoordelijk voor het managen van je eigen opdracht. Daarbij overleg je met stakeholders, stel je offertes op, maak je planningen en houd je die bij, schrijf je testplannen en –rapporten, voer je risicoanalyses uit en evalueer je ook weer alles. Ik runde dus al vrij snel mijn eigen ‘winkel’.”, vervolgt Geert Jan.

Echt meerwaarde leveren in een SCRUM team

Bij zijn volgende opdrachtgever draaide Geert Jan ook weer als tester mee in twee SCRUM teams. “Het mooie daarvan is dat je heel veel op kan pakken. Als je denkt dat er iets beter kan, dan kan je daar op acteren. Ook dingen die niet binnen de functieomschrijving van een tester vallen.

Zo heb ik me toen gericht op de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Daar heb ik mijn ervaring uit mijn eerste opdracht kunnen toepassen. De SCRUM master had dit ook kunnen doen hoor, maar juist deze SCRUM setting bood mij de mogelijkheid om het naar me toe te trekken, me te laten zien en ècht meerwaarde te leveren. Ik had ook voor een stuk automatisering kunnen kiezen, maar dat ligt me minder. Zo’n relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is meer politiek en daar ligt mijn interesse meer, het ligt dichter bij mijn achtergrond”, zegt Geert Jan lachend.

Ontwikkeling is ook kansen pakken

Geert Jan pakte dus zijn kans met beide handen aan. En dat smaakte kennelijk naar meer. Terwijl hij bij zijn eerste opdrachtgever weer een nieuwe opdracht kreeg, stapte hij in een nieuw avontuur. Als bestuurslid bij de Young ICT professionals (YIP), onderdeel van belangenorganisatie Nederland ICT. Een duidelijke link met zijn hang naar lobby en beïnvloeding door verschillende krachten.

Geert Jan: “Ik houd van afwisseling en vind het interessant om te zien hoe een belangenorganisatie zoals Nederland ICT werkt. Daarnaast wilde ik ontdekken wat zo’n organisatie voor SYSQA kan betekenen.

Ik heb hier het netwerken onder de knie gekregen. Hoe dat werkt, hoe je dat aanpakt. En ik heb geleerd hoe je vanuit een idee iets moois kunt neerzetten. Wanneer je een goed idee hebt, moet je er iets mee doen. Niet verzanden in de theorie.

Dat heb ik gedaan met een netwerkborrel die ik voor YIP heb georganiseerd. Daarmee hebben we SYSQA op de kaart gezet bij een groot aantal Young IT Professionals. High potentials, die bij allerlei verschillende grote organisaties werken, en die wellicht eens opdrachtgever voor SYSQA gaan zijn. Als je met een goed idee komt, dan zijn er hier mensen die mee willen denken (hé kunnen we er ook een workshop aan koppelen?), mee willen werken en er ook daadwerkelijk iets mee willen doen. Ik merkte dat je wel zelf die sneeuwbal moet blijven duwen, maar alle hulp die je nodig hebt kun je zeker krijgen.”

In het najaar van 2017 droeg Geert Jan zijn bestuursrol bij NL ICT over aan zijn collega Martijn Arts en stapte hij in de ‘Commissie Innovatie’. “Een hele andere wereld met commissieleden op c-level, maar ook weer heel interessant.”, aldus Geert Jan.

Expertise leadership software testen

Dan besluit Geert Jan: “Bij SYSQA ben ik ook nog expertise lead voor het vakgebied software testen geworden (het doel van Expertise leadership is de borging en vergroting van kennis op een bepaald vakgebied, red.). In die rol zie ik het als mijn missie om mijn collega’s te inspireren over testen en wil ik onze filosofie over dit vakgebied in een nieuw jasje steken en iedereen daarover enthousiasmeren.

Als je je werk slim indeelt, specifieke interesses en ambitie hebt en weet waar je kwaliteiten liggen, dan kan je je hier heel goed ontwikkelen. Je geeft zelf vorm aan je ontwikkeling, binnen én buiten opdrachten.”