Springplank

Je bent aangenomen! En dan?

Je hebt met SYSQA kennisgemaakt of zelfs al gesolliciteerd. En wij zijn in jou geïnteresseerd. Wat gebeurt er dan? Gerben de Wit heeft zijn inwerktraject nog vers in het geheugen.

“De sollicitatieprocedure bestaat bij SYSQA uit een analytische vaardigheidstest, een persoonlijkheidstest en een gesprek,” schetst Gerben het begin van de procedure. “Analytische vaardigheden zijn voor het werk dat je gaat doen erg belangrijk, dus die test is pittig."

Analytische- en persoonlijkheidstest

“Bij de analytische vaardigheidstest moet je denken aan figurenreeksen en cijferreeksen. Je moet bijvoorbeeld, even simpel gezegd, een serie zoals 3, 6, 10, 15 … afmaken. En je krijgt redactiesommen, maar je rekenmachientje gebruiken mag niet.” Gerben grapt: “Ik moest echt even nadenken: Goh Gerben, hoe moest je ook al weer een staartdeling maken?”

“Bij de persoonlijkheidstest krijg je veel vragen in de zin van: ‘In mijn werk vind ik het belangrijk dat…’,” gaat Gerben verder. “Daar komt een rapport uit dat iets vertelt over jouw persoonlijkheid. Tot slot heb je nog een persoonlijk gesprek. Als dat prettig verloopt, sta je doorgaans dezelfde dag al met een contract in de hand.”

In de collegebanken met nieuwe collega’s

Ben je eenmaal aangenomen, dan komt de dag dat je daadwerkelijk gaat beginnen. “De eerste maand ligt aardig vast”, merkte Gerben. “Op dag één begin je met handjes schudden, je autosleutels in ontvangst nemen en je laptop installeren. Op dag twee ga je terug naar de collegebanken. We waren met een groepje van vijf en er was een leuke interactie. Dat geeft een veilig gevoel, je kunt elkaar helpen.”

De colleges zijn interactief en worden georganiseerd door SYSQA zelf. “Er zijn verplichte cursussen, maar die duren niet de hele dag. Je krijgt ook een inwerkmap met hyperlinks naar YouTubefilmpjes over diverse vakgebieden. Je evalueert met elkaar: ‘Wat haal jij hieruit?’. Ook worden er workshops door collega’s verzorgd. Remco La Rivière vertelde bijvoorbeeld over kwaliteitszorg in ICT. Hij kon heel goed de link leggen naar opdrachten die hij gedaan heeft en wat er van een young professional verwacht wordt.”

"Die open sfeer en die gedegen opzet hebben mijn keuze sterk beïnvloed."

Gerben de Wit

In een scrumteam relevante kennis opdoen

“Zodra je de collegefase doorlopen hebt, kom je in het scrumteam,” vertelt Gerben. “Hier tref je ervaren collega’s die net even tussen twee projecten in zitten. Zij namen ons heel goed mee.” Dit scrumteam bekijkt welke taken er binnen SYSQA uitgevoerd moeten worden. De scrumteamleden schatten vervolgens in hoeveel tijd een taak of deeltaak kost, en kiezen er één die ze willen uitvoeren. Vervolgens is er iedere dag een daily standup waarin ieder aangeeft wat hij gedaan heeft, wat hij nog moet doen en waar hij de hulp van collega’s kan gebruiken.

“Het scrumteam leert je plannen, samenwerken en realistisch je tijd inschatten,” zegt Gerben. “Tijdens mijn opleidingen commerciële economie en marketing heb ik feitelijk al gescrumd, maar ik had dat nooit zo bewust benoemd.”

“Het scrummen neemt ongeveer 40% van je tijd in beslag,” vervolgt Gerben. Daarbuiten heb je tijd voor opleidingen die je leuk vindt. Maar ook hebben we met ervaren collega’s intakegesprekken geoefend in rollenspellen. Het is interessant om te horen wat iemand die al tien jaar in dienst is aan een nieuwe klant vertelt.”

Wat zijn jouw ijzersterke punten?

Als goede analytische vaardigheden, flexibiliteit en een praktische en pragmatische instelling daarbij horen, dan maken we graag kennis met je!

Solliciteer op een van onze vacatures

Het beeld klopt niet alleen, het wordt overtroffen

“Die open sfeer en die gedegen opzet hebben mijn keuze sterk beïnvloed,” zegt Gerben. “Ik werk echt bij een bedrijf dat in mij wil investeren in plaats van dat ik zo snel mogelijk vlieguren moet draaien en ’s avonds thuis nog eens kan gaan zitten studeren. Het beeld dat geschetst wordt klopt niet alleen, het wordt zelfs overtroffen. Dat is echt een ijzersterk punt van SYSQA.”