Op de werkvloer

Je eerste maand bij SYSQA; leren van collega’s

Laura en Pieter hebben allebei een politieke studie gedaan, hebben allebei stage gelopen op een ambassade en zijn tegelijk gestart in kwaliteitszorg in IT. Wat motiveerde hen, hoe is het om vanuit een andere studie te starten en hoe is de eerste maand, de onboarding, hen bevallen?

Waarom SYSQA?

Laura: “Ik heb een studieachtergrond in Politieke Wetenschappen en internationale betrekkingen en heb stage gelopen bij de NL ambassade in Athene en bij Clingendael in Den Haag. Daarnaast ben ik nog terug geweest naar Griekenland om een klein reisbureau te leiden. Een superleuke ervaring waaraan ik ook vriendinnen heb overgehouden. Met de eigenaresse heb ik zelfs nog meer plannen zitten maken, maar ik mistte daarin toch uitdaging en inhoud. Toen ben ik teruggekomen om een ‘normale baan’ te vinden. Uitdaging, inhoud en mezelf ontwikkelen vond ik belangrijker dan een functie in de politiek. Voor mezelf had ik bedacht dat ik dat zeker in de IT zou vinden, dat is toch een vakgebied dat zich heel snel ontwikkelt en blijft ontwikkelen.

Pieter heeft International Business en International Relations gestudeerd en heeft ook op een ambassade stage gelopen, op Cuba. “Toen ik terugkwam heb ik de beslissing genomen om geen diplomaat te worden. Daar zitten toch wat haken en ogen aan die me niet bevallen. Na een korte tussenstop bij de luchtverkeersleiding, dat was niet helemaal mijn ding, heb ik mijn plek gevonden in een combinatie van business en IT”, zegt Pieter, die naar eigen zeggen altijd al heeft zitten ‘hobbyen en prutsen’ met IT.  

Laura vult nog aan: “Ik vind het heel leuk om dingen te doen die ik nog nooit eerder gedaan heb. Dat en het feit dat de IT zo enorm snel ontwikkelt is voor mij de drijfveer geweest om hier te starten. Je kunt continu blijven leren, waarbij je verantwoordelijkheden vanzelf meegroeien.” 

Verbinding tussen business en IT

“Wat ik verwachtte en wat ik ook heb gekregen is dat je hier als young professional de verbinding bent tussen business en IT, tussen de IT leverancier (van een systeem, een app of zo) en opdrachtgever”, zegt Pieter. “Je managed verwachtingen van die partijen. Wat wil een opdrachtgever en komt dat overeen met wat de leverancier voor ogen heeft? Ik houd van de combinatie van die analyses en daarna ook de check in de techniek. Klopt hetgeen er opgeleverd is met de afspraken en verwachtingen?”

Je kunt heel veel verschillende dingen doen

Laura: “Ik zie mezelf niet werken als een ‘die hard’ programmeur. Daarom sprak de kwaliteitszorg, waarin je zowel met IT als met de businesskant van een organisatie te maken hebt, me juist zo aan. Vooraf had ik wel een beeld van die analysefase, ofwel de requirements analyse zoals de term is. En dat je daarna ook moet kijken of alles volgens afspraken en verwachtingen verloopt had ik ook wel voor ogen. Maar dat die check zo uitgebreid en professioneel wordt opgepakt en zelfs een vakgebied – testen - is dat wist ik niet. Het feit dat je veel verschillende onderdelen van de kwaliteitszorg in IT leert kennen vind ik erg leuk aan de eerste maand, de onboarding. Je merkt dat je binnen dit vakgebied veel verschillende dingen kunt doen. Het hoeft niet 20 jaar hetzelfde te zijn”, zegt ze lachend.

"Fijn dat de trainingen door collega's worden gegeven. Zij geven je meteen feeling met de opdrachten die je gaat doen..."

Laura Buuts

Pittig onboardingtraject

“Het onboardingtraject was pittig”, vervolgt Laura. “Niet omdat het heel moeilijk is, maar vooral omdat het veel is. Elke dag een nieuw onderwerp. Elke dag 8 uur lang intensief bezig zijn, alles eruit halen wat erin zit. Wat ik heel fijn vond is dat bijna alle trainingen worden gegeven door collega’s. Zij geven je meteen feeling met de opdrachten die je gaat doen, want zij doen dat al! Bovendien hebben zij ook zonder IT ervaring dezelfde onboarding doorlopen. Het was motiverend om te zien hoe zij al heel snel van toegevoegde waarde waren bij opdrachtgevers. Met andere woorden, je krijgt snel een goede basis waarmee je aan de slag kunt.”

Pieter vult aan: “Het was toch wel anders dan student zijn. Je bent namelijk heel doelgericht aan het leren. Je krijgt in korte tijd heel veel nieuwe informatie en na een week of twee begint het z’n plekje te krijgen. Dan begin je het totaalplaatje te zien en krijg je door hoe alle onderdelen samenhangen. Verder vond ik het ook heel fijn dat de trainingen door collega’s werden gegeven. Het was directe interne kennisoverdracht binnen SYSQA.” 

Nieuwe manier van denken

Al snel kregen Pieter en Laura samen met twee collega’s een eerste opdracht; het testen van een nieuwe release van een applicatie. Pieter: “De onboarding heeft me heel erg geholpen in hoe ik over de opdracht nadacht. Voorheen was ik meteen in de uitvoering geschoten, maar nu startte ik met nadenken over requirements. Welke vragen moest ik stellen om ervoor te zorgen dat ik de opdracht goed zou begrijpen. Dat gold ook voor het testen van de applicatie. Je gaat bijvoorbeeld nadenken over wanneer je alles voldoende hebt afgedekt om te kunnen zeggen ‘dit werkt goed, of niet’. Je leert jezelf een nieuwe manier van denken aan waarmee je je opdrachten goed aan kunt.”  Laura: “Je krijgt eigenlijk een grote gereedschapskist mee waaruit je dingen kunt halen om te gebruiken.”

Werken volgens Scrum

“Nog zo’n voorbeeld is het werken volgens Scrum. Dat hebben we ook geleerd. In die opdracht werkten we volgens Scrum en we vielen eigenlijk zo onze rollen in. Een maand geleden hadden we niet geweten wat te doen, maar nu hoefde dat niet meer uitgelegd te worden”, zegt Pieter.

Verrassend hoe een totaal andere studie toch aansluit

Starters bij SYSQA hebben meestal geen IT-achtergrond. En toch zijn er vaak hele nuttige raakvlakken. Dingen die je tijdens je studie hebt geleerd en die belangrijk zijn in je baan als professional in de kwaliteitszorg in IT.

Laura: “Tijdens mijn opleiding en stage heb ik geleerd wanneer ik mijn mond moet houden en hoe ik met verschillende typen mensen moet communiceren. Dat is in deze baan ook wel heel erg handig. Politieke skills zeg maar, het afwegen en afstemmen van belangen. Wat wil jíj en jíj en hoe komen we samen eruit? Daarnaast leer je tijdens een wetenschappelijk studie analytisch en kritisch te zijn. Onderzoek doen helpt je daarbij. Die skills helpen me nu.”

Zoveel mogelijk verschillende opdrachten

Zowel Laura als Pieter geven aan de komende tijd graag zoveel mogelijk verschillende opdrachten te willen doen. Om van alle aspecten van kwaliteitszorg in IT te kunnen proeven. Om er uiteindelijk achter te komen waar ze goed in zijn, wat ze het leukste vinden en zo zelf sturing te kunnen geven aan hun eigen loopbaan.