Op de werkvloer

Toen het wat rustiger werd, kwam er alweer een nieuw project

Bij detachering denk je aan veel verschillende opdrachtgevers. Maar wat als één opdrachtgever je keer op keer weet te boeien?

Herman Brinkkemper, senior QA professional bij SYSQA, moest een testcentrum opzetten binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met twee collega’s van SYSQA en twee internen ging hij aan de slag. Drie maanden, dan zou het project klaar zijn. Dat was in 2008. Maar Herman zit er nog steeds.

Telkens een nieuw project

“Dat komt omdat ik bij deze opdrachtgever vaak van project, rol en scope ben veranderd,” begint Herman zijn verhaal. “De eerste collega van SYSQA vertrok volgens planning na afronding van het oorspronkelijke project. Vervolgens ging ook de andere collega een ander traject in en bleef ik met twee internen achter. In 2009 - 2010 kwam een nieuw project, het Omgevingsloket (OLO) om de hoek kijken. Dat is een internetapplicatie waarmee je thuis vanachter je laptop of PC een vergunning regelt. Stel, je wilt een dakkapel bouwen. Dan check je: heb ik een vergunning nodig? Rolt er ‘Nee' uit de check, dan mag je hem direct bouwen. Is het antwoord ‘Ja', dan kun je snel en gemakkelijk een vergunning aanvragen via de site.”

Word jij ook onmisbaar voor je opdrachtgever?

Verschillende opdrachtgevers, verschillende projecten bij één opdrachgever. Ontdek detachering bij SYSQA.

vacatures

Voor OLO werd iemand gezocht, want de interne testmanager kende het trucje nog niet. “Ik werd daarom meewerkend voorman en kreeg een coördinerende rol. Maar toen vertrok de interne testmanager plotseling naar een andere baan, en werd ik testmanager. Net toen het wat rustiger werd bij OLO kwam er wéér een nieuw project. Daar ben ik twee dagen per week ingestapt in de rol van adviseur.”

Volledig geautomatiseerd door de OTAP-straat

Dat nieuwe project was het Standaard Platform (SP), waarvoor de opdrachtgever een aantal tests geautomatiseerd wilde laten uitvoeren. Herman legt uit: “Bij het ontwikkelen van een applicatie wordt veelal gebruik gemaakt van een OTAP-straat (een methodiek waarbij voor elke fase in softwareontwikkeling een aparte omgeving wordt gebruikt: Ontwikkelen, Testen, Acceptatie en Productie).

Het SP is hier een vorm van. Het bestaat uit een leveranciersomgeving die een test- en integratieomgeving heeft, en een deployment model dat bestaat uit een acceptatie-, preproductie- en productieomgeving. De softwareleverancier krijgt een leveranciersomgeving met gestandaardiseerde software. Daarop moet de te bouwen applicatie kunnen draaien. De applicatie wordt vervolgens volledig geautomatiseerd naar de volgende omgevingen in de OTAP-straat gebracht.”

In dit kader moest de Front End geautomatiseerd getest kunnen worden. “Daar zijn allerlei tools voor, maar de opdrachtgever had een aantal specifieke eisen. Het moest onder andere Open Source zijn en gemakkelijk in gebruik. Als er een programmeertaal aan te pas moet komen, dan JAVA. Dan valt er al heel veel af.”

"Als je in een project herhaaldelijk van rol of scope verandert moet je jezelf regelmatig afvragen: waar kwam je voor en wat doe je nu?”

Herman Brinkkemper

Implementatie is niet makkelijk

Selenium bleek een logisch keus. “Selenium IDE is een programma waarmee je geautomatiseerd een webapplicatie kunt aansturen. Wat jij met je ogen, je vingers en je muis doet, dat doet Selenium IDE voor jou: ‘Klik hierop, ga daar heen, vink aan, doe Check.’ Als je alles hebt ingevuld en aangevinkt, druk je op ‘Run’. Vervolgens zie je voor je ogen afspelen wat je hebt opgenomen. Met de eerste test in Selenium IDE is een Proof of Concept gegeven. Die is goed ontvangen, dus toen konden we aan de slag met de verdere implementatie van het tool.”

Herman zou alleen advies geven met betrekking tot de Proof of Concept, en hij zou de implementatie regelen. De uitvoering moesten de developers zelf doen. “Over de implementatie werd wat gemakkelijk gedaan, maar dat is het niet. Hoe regel je het Beheer? Wie verzorgt de opleidingen? Om de implementatie eenvoudiger te maken werd het totale beheervraagstuk ondergebracht in een apart project. Toch liep het opnieuw anders dan gepland, want de ontwikkelaars hadden het druk. Wie moet de uitvoering doen? En dus veranderde mijn rol opnieuw, nu van adviseur naar uitvoerder.”

Beperkingen omzeilen

Een makkelijke tool heeft altijd beperkingen. Dat gold ook voor Selenium. “Als die niet op te lossen zijn, dan moet je het pad verlaten. We gebruikten Selenium IDE, maar nu gaan we in JAVA programmeren en de Selenium Webdriver gebruiken. We kunnen de beperkingen dan omzeilen.”

Als je niet levert wat wordt gevraagd, kun je vertrekken

"Als je in een project herhaaldelijk van rol of scope verandert moet je jezelf regelmatig afvragen: waar kwam je voor en wat doe je nu?” waarschuwt Herman. “Verander altijd in overleg en met wederzijds goedvinden. Anders loop je het risico dat men op den duur niet meer weet waar je staat. Dan lever je niet wat van je was gevraagd, en dan kun je vertrekken.” Op het Ministerie gaan de ontwikkelingen almaar door, maar het concept van wat het Standaard Platform moet kunnen blijft staan. “We focussen nu op de tests op de front end. Als die er zijn moet het project ook zonder mij verder kunnen.”