Springplank

Van bollenveld naar Scrum team

Zonder IT achtergrond gaan werken aan kwaliteit en veiligheid in IT en daar succesvol in zijn. Natuurlijk kan dat. Thomas van Ingen stapte vanuit het bollenveld onze wereld in, werkte als tester, requirements analist, projectleider en Scrum master, en maakt nu stappen om in de toekomst consultant te worden. Hier lees je zijn verhaal.

“Na mijn HAVO ben ik gestart aan HBO werktuigbouwkunde, maar dat was gewoon niet mijn ding.” zegt Thomas. “Ik ben daar mee gestopt en heb mijn zaterdagbaan uitgebreid. Al met al heb ik een jaar fulltime in de bollen gewerkt. Via via ben ik toen in contact gekomen met SYSQA. Werken aan kwaliteit en veiligheid in IT prikkelde me, dus dat wilde ik wel onderzoeken en het gesprek erover aangaan. Ik kreeg eerst een analytische test en die haalde ik. Tijdens het daarop volgende gesprek was ik inmiddels ontzettend gemotiveerd geraakt en had ik heel veel zin om te beginnen. “Gelukkig dacht de recruiter daar net zo over”, lacht Thomas. 

Ook iets voor jou?

Is de stap die Thomas heeft gezet ook iets voor jou? Check onze vacatures of kom eerst eens kennismaken.

Kennismaken

Zichtbaar zijn

Na zijn introductieperiode kreeg Thomas een behoorlijke uitdaging voor zijn kiezen. “Ik moest er wel even op wachten, maar ik kwam er achter dat je zelf kunt beïnvloeden hoe snel je aan de bak gaat. Ik heb dat gedaan door hard te werken; studeren, soft skills ontwikkelen en helpen waar het kan. Als je zorgt dat je zichtbaar bent in de organisatie kan het snel gaan. Opeens werd ik gebeld door Martijn van der Poel voor mijn eerste echte opdracht. En die was meteen super uitdagend, ik moest binnen een hele korte periode inzicht geven in de kwaliteit van een opgeleverd systeem. Dat is gelukt. Van het testen ging ik bij deze opdracht vervolgens naar requirementsanalyse. In de tussentijd heb ik daar nog een cursus voor gevolgd.” 

Durven

“Na tweeëneenhalf jaar zat mijn eerste opdracht erop en heb ik een paar kleine projecten bij verschillende opdrachtgevers gedaan. Op het gebied van testen, requirements en security. Toen kreeg ik een opdracht bij Reed Business in Amsterdam. Een opdracht van een maand, maar uiteindelijk heb ik daar twee jaar gewerkt.” Thomas vertelt hoe dat ging. “Ik had het daar enorm naar mijn zin. In mijn rol als testanalist had ik allerlei taken opgepakt en had inmiddels veel kennis opgedaan van verschillende systemen. Het is ook een kwestie van durven. Durven vragen. Zie je een pijnpunt; stel een vraag. Als je negen domme vragen stelt en één slimme, dan onthouden ze die slimme vraag.” 

"Als je negen domme vragen stelt en één slimme, dan onthouden ze die slimme vraag."

Thomas van Ingen

Coaching van een ervaren collega

De volgende grote uitdaging liet niet lang op zich wachten. “Er werd me gevraagd een migratie project op te pakken. Het betrof een overgang van data van een oud naar een nieuw systeem, middels een migratiesysteem. Dat moest binnen een paar maanden, uiteraard foutloos. Er zat dus een behoorlijke druk op. De migratietool moest gebouwd worden en ik zou Scrum master zijn van het Scrum team. Daar kwam nog een extra uitdaging bij; er zaten namelijk ook ontwikkelaars in het buitenland. Naast Scrum master (zorgen dat het Scrum team draait) werd ik ook business analist (zorgen dat de juiste gegevens in het systeem komen) en tester (checken als het wordt opgeleverd). Ik was dus uiteindelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het op te leveren systeem.” zegt Thomas.

Voordat hij aan deze opdracht begon belde Thomas met collega’s van SYSQA. “Dit was echt een grote stap. Ik wilde coaching van een ervaren collega. Ik gaf aan dat ik er vertrouwen in had en dat ik niet wilde horen wat ik moest doen, maar dat ik graag wilde dat het proces gecheckt werd en dat ik tips wilde hebben. Nou, zo gezegd zo gedaan. Het project verliep al snel goed en toen had ik de coaching niet meer nodig.”

Terminator

Thomas voegt hier lachend aan toe: “Aan het einde van mijn opdracht kreeg ik een action hero figuurtje mee; ’the Terminator’. Mijn manager daar zei; “als To het oppakt, komt het voor elkaar”. Dat is een heel fijn compliment en daar ben ik trots op.”

Inmiddels is Thomas alweer aan z’n volgende opdracht bezig; een nieuw ordermanagementsysteem voor PostNL. In deze opdracht is hij testanalist en begeleidt hij de collega’s die automatische regressietesten (ART) uitvoeren met de testautomatisering tool Tosca. Samen met de testcoördinator maakt hij planningen, coördineert hij het testen zelf en onderhoudt hij ook contact met de businesskant van de organisatie. Bijvoorbeeld over de voorbereiding, begeleiding en afhandeling achteraf van de gebruikersacceptatietesten (GAT). 

Van medior, via senior naar consultant

En nu? “De afgelopen jaren heb ik zoveel geleerd. Door opleidingen en trainingen, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van soft skills. En door de verschillende typen organisaties waar ik heb gewerkt. Van sterk hiërarchische organisaties tot bedrijven die werken met Scrum teams, zoals Scrum teams moeten werken.”

Dan licht hij zijn persoonlijke doelstelling toe: “Ik ben nu medior en wil straks eerst senior worden in het vak. Uiteindelijk wil ik nog iets ondernemender zijn en meer waarde toevoegen op een hoger niveau. Adviezen geven op processen van organisaties. Daarom volg ik nu een traject waarin ik stappen maak om consultant te worden. Eens kijken hoe dat uitpakt…”

Mooie ambities voor iemand die nog niet zo lang geleden in het bollenveld stond te mijmeren over z’n toekomst.