The Next Step

Van EenVandaag naar SYSQA

Van journalistiek naar het verbeteren van digitalisering bij opdrachtgevers. Het lijkt onlogisch, maar dat is het niet. Robbert Schrijver zette de stap van informatievoorziening naar informatievoorziening.

Een baan als journalist bij EenVandaag klinkt veel mensen als een droombaan in de oren. En als je dan ook nog ‘Schrijver’ heet, dan ben je vast de juiste man op de juiste plek.

“Dat was ook zo”, beaamt Robbert. “In het begin vond ik ook alles leuk. Ik vond het leuk om met techniek te werken en ik vond de mensen leuk. Na een tijdje vond ik de techniek steeds interessanter worden, de mensen waren nog steeds leuk. Maar op gegeven moment ontstond er wrijving. Ik merkte dat ik cynisch begon te worden. Nieuws is overwegend negatief van aard en dat vond ik minder leuk dan gedacht.”

Klaar voor jouw next step?

Ontdek ook hoe je met jouw achtergrond, kennis en ervaring voor ons van toegevoegde waarde bent.

kom kennismaken

Zelf de stap willen zetten

“Als journalist moet je berichtgeven en verslagleggen”, legt Robbert uit. “Ik kon anderen vragen hoe iets beter moest, maar kon niet zelf de stap zetten. Dat begon ik te missen. Ook het nieuws zelf en hoe je ermee omgaat verraste me niet meer.”

Een vriend had de carrièreswitch vanuit de journalistiek naar SYSQA al gemaakt. Hij is gedetacheerd en werkt aan het verbeteren van onze digitale samenleving. En wat hij over zijn nieuwe baan vertelde klonk zo gek nog niet. Robbert vertelt: “Hij kon er zijn journalistieke skills, analytische vaardigheden en zijn interesse in techniek in kwijt. Daarom dacht ik: dat kan ik ook wel eens proberen. Het leek me een logische vervolgstap.”

Positief om in een groep te kunnen beginnen

Robbert solliciteerde, werd aangenomen en begon in augustus als young professional in een groep met vijf man. “Het was lekker weer en we hadden er allemaal zin in”, herinnert hij zich. “Tussen de middag deden we gezamenlijk een wandelingetje, zo leer je elkaar snel kennen. De mensen bij SYSQA zijn open en vriendelijk en er was niemand waarvan ik dacht: hier moet ik eerst een maand mee werken voordat ik er een goed gesprek mee kan voeren.”

“Bij SYSQA wordt goed gekeken of je op je plek bent”, merkte hij ook. “Voor mij was het positief om in een groep te kunnen beginnen. Ik kreeg de positieve feedback dat ik me snel dingen eigen maakte en dat ik daarom al direct van waarde was. Dat is leuk om te horen, naast het feit dat ’t ook gewoon erg gezellig was.”

Een groot voordeel van de journalistiek is dat ik snel kan schakelen

Robbert Schrijver

Snel schakelen en de hoofdzaken van de bijzaken kunnen onderscheiden

“Bij SYSQA zitten mensen uit diverse disciplines”, zag Robbert. “Ieder draagt vanuit zijn eigen achtergrond zijn steentje bij. Ik merk dat mijn journalistieke skills handig zijn bij ingewikkelde of grote documenten. Ik kan snel de hoofdzaken van de bijzaken onderscheiden. Bij een opdracht moet je gericht te werk kunnen gaan en door mijn journalistieke achtergrond kan ik dat. Ook achter mensen aan zitten om informatie los te peuteren gaat me gemakkelijk af.”

“Een ander groot voordeel van de journalistiek is dat ik snel kan schakelen”, geeft hij nog een voorbeeld. “Dat heb ik bij EenVandaag radio wel geleerd. Op maandag was je bijvoorbeeld bezig met het Midden-Oosten en de Teletubbies, op dinsdag kon het dan over Sri Lanka gaan. Dat schakelen is ook op een project handig om te kunnen.” 

Een achtergrond in ICT is geen vereiste

Bij SYSQA zoeken we mensen met affiniteit voor ICT, maar een achtergrond in ICT is geen vereiste. “Laat het gegeven dat je nieuwe baan bij SYSQA in de ICT-sfeer ligt je niet tegenhouden”, tipt Robbert. “Het werk zelf en de mensen met wie je werkt maken dat je je draai wel zult vinden. Je hoeft niet technisch te zijn, maar je moet er wel tegen kunnen dat als je iets probeert, het niet meteen lukt. Dan probeer je het gewoon nog een keer.”