The Next Step

Wat er gebeurt als je de startup hangmat verruilt voor een bureaustoel in IT detachering

Na een inspirerende periode bij startups wilde Laurens Kuppens verder groeien. Verder leren en werken aan aansprekende projecten. Maar hoe doe je dat zonder relevant diploma? Hij startte bij ons als IT Potential. Hier lees je zijn verhaal.

Veel mensen in mijn omgeving zagen mijn keuze om bij SYSQA te gaan werken als, tsja... vreemd. Ik kom uit de wereld van de startups. Een wereld waar je opkijkt als er geen pingpongtafel in de kantine staat, waar vergaderd wordt vanuit de hangmat en waar het als een enorme luxe wordt gezien als je voor het eten naar huis kan. Het was mijn wereld, en dat zal het altijd een beetje blijven.

Vrijwel meteen na de middelbare school ben ik aan de slag gegaan in functies die prachtige, creatieve titels en omschrijvingen hadden. Toch waren mijn dagelijkse werkzaamheden vooral ‘doen wat er nu gedaan moet worden’, brandjes blussen en bijspringen waar je op dat moment het meest nodig bent. De vraag was altijd: wat kan jij vandaag voor het bedrijf doen? De vraag werd zelden omgedraaid. Na mijn laatste startupavontuur nam ik voor mezelf de tijd om te bedenken wat ik nou zocht in een baan.

Leren, groeien en aan mooie projecten werken, zonder relevant diploma

Ik wilde leren, groeien en aan mooie projecten werken. Ik wilde al mijn ervaring, ideeën en energie gebruiken om echt iets neer te zetten. Maar, de eeuwige strijd: ik heb niet het diploma waar veel bedrijven buiten de startupscene om vragen. Na maanden alle opties in mijn hoofd te wikken en te wegen pakte ik om 4 uur ’s nachts mijn telefoon en vroeg ik Google: ‘werk zonder diploma’.

Bovenaan stond een advertentie van SYSQA BV. Een ‘echt bedrijf’, met openingstijden en een onopmerkelijk kantoor in Almere. De website heeft geen flashy animaties, de functieomschrijvingen zijn nogal concreet en, wacht even hoor, je wordt geacht in pak te verschijnen? Vanuit mijn kledingkast staarden de zwarte t-shirts die mijn uniform waren geworden me twijfelachtig aan.

Ik liet de shirts in de kast liggen, ik streek een overhemd en ik ging er voor. Drie analytische tests bewezen dat ik het aan zou kunnen en in de twee gesprekken die daarop volgden werd duidelijk dat SYSQA de plek was om op een compleet nieuwe manier mijn creativiteit te gebruiken. Ik begon onderaan zonder spannende titel, maar kreeg vanaf de eerste dag de kans om te laten zien wat ik écht waard ben. En net zo belangrijk: in deze eerste maand werd mij duidelijk wat SYSQA waard is voor mij. Op hoog tempo kreeg ik alle kennis en kunde aangeleerd die ik nodig zou gaan hebben om me ook in echte opdrachten te bewijzen. 

mooie dingen neerzetten, voor klanten waar we trots op zijn

Laurens Kuppens

Lachen met collega’s

Het is nu ruim twee maanden geleden dat ik solliciteerde. Elke dag kwam ik binnen in een kantoor met witte muren, ga ik in een pantalon en een overhemd op een doodnormale stoel zitten. De directeur spreekt me niet aan met ‘gozer’, maar kent m’n naam en gebruikt die ook gewoon als hij me ’s ochtends begroet. Onderweg naar het koffiezetapparaat loop ik langs bescheiden kantoorruimtes waar mensen zitten te lachen met hun collega’s.

Geen IT achtergrond, maar ook wel gewoon aan de slag?

Heb je minimaal Havo, VWO of je propedeuse HBO? Check dan onze vacature IT Potentials! 

Vacature IT Potential

Elke dag beter

Iedereen weet wat ze die dag te doen staat, en ze weten dat ze er vanavond nog beter in zullen zijn dan nu al het geval is: mooie dingen neerzetten, voor klanten waar we trots op zijn. Aan het eind van de dag lopen we langs een van de weinige dingen die opvallen aan dit kantoor: een spiegel, met daarboven “SYSQAan van de maand”. Ik weet dat iedereen hier zich inzet voor die titel. Én, dat SYSQA zich ook inzet voor mij.

Dit gevoel heb ik meegenomen naar de klant waar ik nu aan mijn eerste opdracht werk. Ik ben benieuwd waar dit alles me gaat brengen