Bij SYSQA werken professionals met de meest uiteenlopende studieachtergronden. Van bedrijfskunde tot human resource management en van bewegingswetenschappen tot taal- en regiostudies Arabistiek en Islamkunde. Laatstgenoemde is er één die je niet vaak tegenkomt, maar wel bij onze collega Mark Dollekamp. Hoe kom je na zo’n studie in de IT terecht? Zijn er overeenkomsten? Wat maakt je als Arabist nou een goede IT-er? Je leest het in dit artikel!

Arabistiek en Islamkunde

Wanneer je iemand naar zijn of haar studieachtergrond vraagt, zal je niet vaak het antwoord ‘taal- en regiostudies Arabistiek en Islamkunde’ horen. Het is een kleine studie waarin Mark Dollekamp zijn bachelor- en masterdiploma heeft gehaald. “De studie is opgezet als een zo breed mogelijke benadering van de MONA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika)”, begint Mark. “We leerden over de geschiedenis, maatschappelijke en politieke issues, religie en uiteraard de Arabische taal.”

In zijn zoektocht naar wat hij wilde gaan studeren kwam deze studie voorbij. “Ik heb heel breed gezocht. Veel opleidingen leken mij wel interessant, maar werd ik niet direct enthousiast van, maar deze studie bleef enorm bij me hangen. Op een gegeven moment heb ik toen de knoop doorgehakt en me ingeschreven.”

Interesse in talen en culturen

Mark had van jongs af aan al een fascinatie voor de veelzijdigheid van talen en culturen: “Er zit veel ‘kleur’ en verscheidenheid in. Talen kunnen ontzettend ver uit elkaar liggen. Ik vond het ook erg interessant hoe talen verband houden met cultuur en hoe verschillende culturen zijn gevormd. Hier las ik ook veel over voor mijn plezier. Ik had alleen nooit specifiek iets met de Arabische taal en cultuur. Maar toen ik het tegenkwam boeide het mij wel, juist door het mysterieuze en onbekende ervan.”

Vaardigheden benutten in IT

Na zijn studie bestudeerde Mark de mogelijkheden op de arbeidsmarkt die aansloten bij zijn vaardigheden en kwaliteiten. “Ik volgde de studie niet om hier later specifiek iets mee te doen. Het leek me vooral heel interessant en mijn plan was om daarna te kijken welke kanten ik op kon. Ik kwam er al snel achter dat ik iets zocht waarbij ik zowel mijn analytische als sociale vaardigheden kon gebruiken. Zo besloot ik, op aanraden van een vriend, ook eens te kijken in de IT. Ik ontdekte dat dit allang niet meer het stereotype ‘de hele dag ééntjes en nulletjes typen’ is. Analytische vaardigheden zijn hier nog steeds belangrijk, maar doordat business en IT steeds meer naar elkaar toe groeien, is ook het sociale en communicatieve aspect belangrijk.”

Na veel speuren naar een geschikte plek om in de IT te starten, stuitte Mark op SYSQA. “Ik ben toen voor SYSQA gegaan, omdat je hier de kans krijgt om je carrière in IT te starten, ongeacht je studierichting. En omdat ze veel meer kijken naar je capaciteiten, vaardigheden en talenten. De gesprekken vooraf waren goed en daarin merkte ik ook direct dat SYSQA een open en spontaan bedrijf is. Ik ervaarde een prettige sfeer op kantoor. Alles klopte in het plaatje dat ik voor mezelf had geschetst en er zijn ook nog eens veel groeimogelijkheden binnen SYSQA.”

De link tussen Arabistiek en IT

Een belangrijk onderdeel van de studie was het leren van de Arabische taal. Mark ziet duidelijke overeenkomsten tussen het leren van een taal en het je eigen maken van onderdelen van de IT. “In de IT heb je natuurlijk ook te maken met talen. En überhaupt heb ik bij het thuisraken in de IT veel gehad aan de vaardigheden uit mijn studie. Je maakt hier namelijk gebruik van hetzelfde soort leren begrijpen, structureren en toepassen van taalregels.”

“Wat ik ook tijdens mijn studie heb geleerd is om buiten je culturele bril te leren kijken. Dat helpt ook binnen de cultuur van een organisatie. Je hebt met veel verschillende typen mensen te maken en verschillende typen mensen vereisen verschillende manieren van communicatie.”

“Tijdens mijn opleiding leerden we verder om dingen te benaderen op een holistische wijze; het product, de dienst of het systeem is onderdeel van iets groters en je moet alle aspecten meenemen om een goed beeld te krijgen. Tijdens mijn huidige opdracht komt dit goed van pas; ik heb daar te maken met een behoorlijk complex IT-landschap, waar oude en nieuwe elementen voor allerlei verschillende doelen worden ingezet. De holistische benadering helpt in het doorgronden daarvan.”

Jezelf omscholen tot IT’er?

Bijna iedere studieachtergrond heeft wel een link met ons werkveld. Jouw studie vast ook. Daag ons uit en laten we checken of jij met jouw studie ook van toegevoegde waarde kunt zijn in de IT. Wedden van wel? Plan nu een gesprek in en school jezelf om tot IT’er!

Heb jij het in je?

Ontdek of jij de skills hebt om een echte SYSQAAN te worden. Daag jezelf uit en doe de test!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!