Drie jaar geleden kreeg Esther van der Meer bij SYSQA voor het eerst te maken met scrum, een agile (flexibele) manier om software te ontwikkelen. Dit framework sprak haar direct aan. “Je werkt in een zelfsturend team, er wordt continu ingespeeld op veranderingen en de werkwijze is transparant. Je weet precies van elkaar wie wat doet en wanneer.”
Momenteel werkt Esther op locatie bij Transavia. Voor deze opdracht is SYSQA ingeschakeld door Mirabeau. Hier zit ze als scrummaster in twee scrumteams tegelijk. “De scrumteams maken tooling die met complexe data beslissingen ondersteunen,” legt ze uit. “Transavia heeft diverse scrumteams om snel op veranderingen in de markt te kunnen reageren. Het scrumteam ‘revenue development’ ontwikkelt onder andere tooling om optimaal analyses te kunnen uitvoeren voor de sturing van ticketprijzen. En zo zijn er nog veel meer teams, onder andere voor de ontwikkeling van de website.”
Esther is er verantwoordelijk voor dat de scrumteamleden hun werk optimaal kunnen doen, dat afhankelijkheden tussen scrumteams op elkaar afgestemd worden en dat de principes van agile toegepast worden. En ze zorgt dat maximale waarde toegevoegd kan worden. Want een uitgangspunt van scrum is: als het geen waarde creëert, dan moet je het niet doen.
Scrum wordt veel toegepast voor het ontwikkelen van software, maar volgens Esther kun je het ook breder zien. “Het is een alternatief voor de gehele projectaanpak. Scrum kent bijvoorbeeld geen hiërarchie. De teamleden zijn de experts, daarom bepalen zij zelf hoe de eisen en wensen worden uitgewerkt tot resultaat. Dat vraagt om een volwassen mindset. Je moet met elkaar afstemmen, actief taken oppakken en die onderling overdragen.”
“Een scrummaster is geen manager,” vervolgt Esther. “Als een team zegt: ‘Dit werkt niet’, dan moet je niet doorduwen, maar verbeteren. Je eerste reactie is al snel: ‘Ik zie het fout gaan, ik moet bijsturen’. Maar dat moet je eigenlijk niet doen. Je moet kijken of je met het team van die fout kunt leren.”
Het eindresultaat van het project is bij scrum niet vast gedefinieerd. “Scrum werkt met sprints van twee tot vier weken,” legt Esther uit. “Na iedere sprint lever je een afgerond onderdeel van het product of project op. Hierbij moet je niet direct naar een negen toewerken, maar in eerste instantie voor een zesje gaan. Dat klinkt negatief, maar je begint met de essentie van het product. Die laat je direct zien aan de betrokken partijen. Dat helpt enorm bij de beeldvorming. Het is namelijk makkelijker om te praten over iets wat je ziet, dan over concepten.”
“Is het resultaat niet wat het moet zijn, dan kun je heel snel bijsturen en prioriteren,” gaat Esther verder. “Op die manier bouwen de scrumteams hun projecten flexibel uit. Door deze manier van werken kan Transavia snel op veranderingen inspelen en innovatief zijn.”
“Agile is een mindset die veel mensen aanspreekt, maar in de praktijk is het soms lastig,” weet Esther. “Je werkt met meerdere teams en er is niemand die overkoepelende beslissingen neemt. Vaak is wel alles belangrijk, dus welke belanghebbende zet je bovenaan op de prioriteitenlijst? Scrum vraagt daarom om een volwassen benadering. Je moet gezamenlijk het project willen laten slagen. Transavia heeft hiervoor de juiste instelling.”
Voor Esther was scrum een onbekend begrip toen ze bij SYSQA startte. “Het sprak me aan, en ik kon me al snel van teamlid naar scrummaster ontwikkelen. Is het voor jou niet scrum, dan is er wel iets anders om je op te focussen. Zoals cybersecurity of big data. SYSQA geeft je veel ruimte en vrijheid voor je ontwikkeling.”