Je kunt bij SYSQA op verschillende manieren binnenkomen: direct solliciteren of eerst kennismaken. In beide gevallen kom je Nicole van der Vlag tegen. Wie is Nicole en waarover gaat het gesprek?

Oprechte belangstelling

Iedereen die bij SYSQA wil werken moet éérst langs Nicole van der Vlag, recruiter bij SYSQA. Daarom is het handig te weten wat zij denkt, zoekt en hoopt te vinden. “Kandidaten die een motivatie schrijven, geven een uitstekende eerste indruk ”, steekt Nicole van wal. “Want die kandidaten hebben serieus nagedacht, die hebben de link gelegd in wat zij zoeken in een nieuwe uitdaging en wat wij als SYSQA hen kunnen bieden. Die oprechte enthousiasme om bij SYSQA te willen starten, zorgt al vanzelf voor een leuk en inspirerend gesprek.”

Intrinsieke motivatie belangrijker dan IT-opleiding

De digitale wereld wordt steeds interessanter en de ontwikkelingen binnen de IT zijn oneindig. “Starters willen echt weten: ‘Wat ga ik doen? Waarom is het relevant wat ik ga doen? Wat is mijn bijdrage in een IT project?’ En een vraag die bijna iedereen stelt is: ‘Kan ik zonder een IT-opleiding bij SYSQA toch een succesvolle carrière ontwikkelen? en ‘Hoe ziet een dag van een QA professional eruit?’. De gesprekken kunnen alle kanten op gaan. Iedere starter heeft weer zijn of haar eigen requirements.

Vacatureteksten zijn zo beknopt, daarin kan ik op dit soort vragen geen antwoord geven. Vooral omdat ons vakgebied Kwaliteitsmanagement in IT zo ongelooflijk breed is, maar tegelijkertijd toch ook gespecialiseerd. Iedere professional bij SYSQA doet andere interessante dingen in hun opdracht. Hoe een opdracht inhoudelijk wordt ingevuld, hangt zeker ook af van de professional zelf en zijn of haar krachten.”

“Starters van nu willen géén bullshit baan”, gaat Nicole verder. “Ze willen trots zijn op hun werk. Daarnaast willen ze weten welke ontwikkelruimte ze hebben en of ze daar zelf richting aan mogen geven. Ze willen hun carrière zelf kunnen sturen en daarin optimaal groeien. Vaak hoor ik een zucht van verlichting aan de andere kant van de lijn als blijkt dat daar bij SYSQA ruimte voor is. We stimuleren het juist.”

Nicole vervolgt stellig: “Ik verwacht intrinsieke motivatie en oprechte belangstelling om de kwaliteit en veiligheid van IT bij de klant te willen borgen. Als je bij de klant werkt, moet dat namelijk óók een vanzelfsprekende houding zijn. Heb je die niet, dan houdt het direct op. Die belangstelling, enthousiasme en drive wil ik goed kunnen proeven in het gesprek”.

Snappen jullie wel wie jullie aannemen?

Voor SYSQA weegt de juiste instelling zwaarder dan opleiding of ervaring. “Voor sollicitanten die geen bedrijfskunde of ICT als achtergrond hebben is dit soms moeilijk te plaatsen.” Nicole grinnikt: “‘Gaat dit wel goed, snappen jullie wel wie jullie aannemen?’ Het wordt me echt letterlijk zo gevraagd. Maar we investeren in je. We leiden je intern op. Als SYSQA je het veld in stuurt, betekent het dat we alle vertrouwen in je hebben.”

“Juist wanneer je een niet IT-gerelateerde opleiding hebt gevolgd, kan ons vakgebied reuze interessant voor je zijn”, is Nicoles verrassende constatering. “Als QA professional sta je tussen de business en de techniek in. Je maakt dagelijks gebruik van je soft skills en je communicatieve vaardigheden om de samenwerking en afstemming met belanghebbenden op te zoeken. Denk aan het management, de ontwikkelaars én niet te vergeten de uiteindelijke gebruikers. Gebruik je achtergrond en ervaring om juist díe scherpe vragen te stellen, out of the box te denken, en vooral mét de business mee te denken. Maak vervolgens de vertaling naar wat er ontwikkeld moet worden. Zo weet je ook wat de gewenste kwaliteit moet zijn en welk resultaat er verwacht wordt. Op die manier help je de klant het project succesvol af te ronden.”

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!