Toen Rianne in november als young professional in dienst kwam, was het rustig bij SYSQA. Rianne belandde op de bank, waardoor ze zich in alle rust kon inwerken. In die periode onderzocht SYSQA net een makkelijke testtool die op basis van keywords werkt: KeyLib. Deze tool moest in de praktijk worden getest. Gedegen kennis van programmeren was hiervoor niet noodzakelijk. Rianne werd van de bank geplukt voor een interne training van één dag. Het tweede deel van de training vond plaats op locatie. Zo kwam Rianne terecht op haar eerste project.
“Iedereen kan met de tool omgaan,” vertelt Rianne. “Je hoeft niet technisch te zijn. Gelukkig maar, want dat ben ik ook niet. Ik heb communicatie gestudeerd.” De opdracht waarvoor Rianne werd ingeschakeld betrof het automatiseren van tests voor een kassasysteem. “Hier was een afgebakende hoeveelheid tijd voor gereserveerd, maar het kassasysteem was nog niet aan het automatiseren van testen toe. Het moest eerst nog functioneel getest worden. Werken de knoppen überhaupt? Toen de tijd voor deze opdracht was opgebruikt, bleek een andere afdeling toevallig ook een tester nodig te hebben en zodoende kon ik naar die afdeling doorschuiven. Hier draaide een applicatie die facturen rond moest sturen voor akkoord.”
“Om de facturatie te kunnen testen moest dit naar de testafdeling overgeheveld worden,” vervolgt Rianne. “Daar moest een overdrachtsdocument voor komen. Maar wat daar precies in moet staan? Daar had de opdrachtgever geen concreet uitgewerkt idee over. Voor een young professional is het lastig om zo’n vraagstuk alleen aan te pakken, daarom ondersteunde SYSQA mij met een senior consultant die bijsprong zodra dat nodig was.”
“Met die ruggensteun heb ik een heel plan gemaakt op basis van wat ik tijdens een TMap-training in mijn inwerkperiode bij SYSQA heb geleerd. En dat ging goed. Toen ik daarmee klaar was mocht ik opnieuw blijven om weer een deel van het kassasysteem te testen. En ook dat ging naar volle tevredenheid. Omdat de samenwerking goed beviel heeft de opdrachtgever mij daarna nog vaker ingeschakeld voor lopende projecten. SYSQA heeft me zelfs een keer moeten vrijmaken omdat ik intussen alweer bij een nieuwe opdrachtgever was ingezet. Het is leuk om te merken dat je opdrachtgever zo blij met je is.”
“Testautomatisering klinkt heel technisch, maar op mijn project kwam het vooral neer op communicatie, logisch nadenken en niet bang zijn om vragen te stellen,” vindt Rianne. “Over testautomatisering moet je vooral van tevoren goed nadenken. Bij een automatisch testgeval begin je bijvoorbeeld altijd met dezelfde uitgangssituatie. Die moet dan wel klaarstaan. Wanneer dit door een fout niet gebeurt, moet je hier een fail-safe voor inbouwen. Nog een voorbeeld: als gegevens zich veranderlijk gedragen en je gebruikt een automatiseringstool die alleen op schermniveau controleert, dan wordt automatiseren erg lastig. Wie dat niet doorheeft kan daar heel lang op zitten zweten. Dan is het bijna lullig om te moeten zeggen: “Weet je, ik zou het gewoon niet doen”.”
Volgens Rianne is testautomatisering een belangrijk onderdeel van kwaliteitsbewaking. “Vooral voor repeterende testscripts is het zeer geschikt. Want wie heeft er nou zin om elke dag testscripts uit te voeren als je ze ook automatiseren kunt? Maar niet elke automatiseringstool is geschikt voor elk probleem. En niet ieder probleem is op te lossen met automatisering. Nadenken over de zaken rondom het testen is wat ik leuk vind. Daar ligt ook de kracht van SYSQA. En dat ontwikkel je gaandeweg als je er gevoel voor hebt.”