Als Quality Assurance Professional in de IT houd je je ook bezig met het testen van systemen. Dan ga je op zoek naar fouten, juist om die systemen te verbeteren. En dat is wat Roos Ruijter nu met veel plezier doet voor haar opdrachtgever. Al kijkt ze er ook naar uit ooit zelf nieuwe systemen te ontwikkelen.

Na het behalen van een dubbele Master in de Psychologie wist Roos eigenlijk nog niet wat ze precies wilde doen. Via een online puzzel van SYSQA kwam zij bij het IT Traineeship terecht en ontdekte haar voorliefde voor de analytische kant van IT en IT Development.

“De mogelijkheden zijn zo breed. Dat paste bij mij, hier kun je in principe alles proberen”, zo vertelt Roos. Inmiddels werkt en leert zij ruim een jaar bij SYSQA. “Het voelt langer, omdat ik al zoveel heb geleerd. Het is alsof ik een heel vakgebied onder de knie heb ondertussen. En dat heb je dan in een paar maanden gedaan.”

Aan de slag als acceptatie tester

Na haar onboarding (een intensieve maand waarin je allerlei diploma’s en certificaten behaalt) is Roos aan de slag gegaan als IT Quality Assurance Professional bij een van onze opdrachtgevers. In de rol van acceptatie tester test ze de systemen die ontwikkelaars bouwen, om te kijken of die door de opdrachtgever kunnen worden geaccepteerd.

Roos: “Het is een ontzettend leuk bedrijf om voor te werken. Ze werken hier SCRUM , een werkwijze die ik heel fijn vind. Ook omdat je dan direct naast de ontwikkelaars van de systemen zit. Dat is voor mij zo interessant omdat ik dan direct met ze mee kan kijken. Eigenlijk zit ik dan continu tegen het systeem aan te schoppen om te kijken, hoe kan ik het zover krijgen dat het stuk gaat? En dan ga je analyseren, hoe komt dat en waar zit deze fout.”

Groeiend interesse in het ontwikkelen

Door de systemen te testen en de fouten eruit te halen, draag je direct bij aan de verbetering van de eindproducten voor het bedrijf. Dat spreekt Roos bijzonder aan. Maar nu ze steeds beter inzicht krijgt in waar er fouten kunnen ontstaan, krijgt ze ook steeds meer interesse om zelf aan de slag te gaan als ontwikkelaar.

“Ik vind het allebei leuk. Maar op een gegeven moment weet je waar de bugs zitten, dan weet je waar je moet porren om het systeem stuk te maken. Dan gaat het bij mij ook kriebelen, ik wil het gewoon zelf ontwikkelen!”

De technische kant op

In je carrière bij SYSQA kijken we samen naar waar jouw interesse, talent en leerdoelen liggen. Zo heeft Roos haar ambitie om meer de technische kant op te gaan besproken met haar field manager. “Zij gaf meteen aan om er iets mee te doen. Zij ziet dat ik het leuk vind, dat ik daar blij van word. Ze bood me ook aan om zelf de SQL cursus te gaan geven. Daar leer je zelf ook weer super veel van”.

SQL (Structured Query Language) is wereldwijd de meest gebruikte taal om relationele databases mee aan te sturen. Een vaardigheid die bij bijna iedere opdracht binnen de IT onmisbaar is volgens Roos. “De basis SQL heb je wel nodig. Ik gebruik het dagelijks.  Als jij niet de data die je nodig hebt voor je testcases uit de database kunt verzamelen, dan houdt het al op.”

Ambitie voor de toekomst

Hoe een loopbaan bij ons verloopt is voor iedere collega anders. Roos heeft het erg naar haar zin bij haar opdrachtgever en krijgt veel kansen binnen deze organisatie. Haar opdracht is al twee keer verlengd. “Ik hoop als eerste vervolgstap te gaan systeemtesten. Dan zit je minder aan de business kant en nog meer naast de ontwikkelaar. Dan ga jij eigenlijk direct als het gebouwd is, het systeem al testen. Je bent veel meer aan de achterkant alle services aan het verifiëren, of het doet wat het moet doen.”, zegt Roos.

Dat haar uiteindelijke ambitie zou zijn om ontwikkelaar te worden, had ze eerder ook niet gedacht. Roos: “Dat wist ik ook niet toen ik hier begon, ik had geen idee. Misschien denk ik bij systeemtester: dit vind ik helemaal fantastisch. Het is een fijne gedachte dat het allemaal kan. Bij SYSQA mag je het allemaal proberen, je mag alles leren. We hebben veel expertises, het zijn allemaal paden die je in kan slaan.”

Start nu ook jouw IT carrière

We snappen het volkomen als je nu enthousiast bent geworden om net als Roos bij ons te komen werken. En dat kan! Iedere maand start een nieuwe groep nieuwe collega’s. Check hieronder onze vacatures en solliciteer!

Check onze actuele vacatures!

Kom kennis maken
Kom kennis maken
Updates ontvangen?
Ontvang maandelijks de nieuwste verhalen uit onze wereld en een overzicht van onze vacatures in je mailbox!